Vraag:
woensdag, 14 mei 2003

Ruim twee jaar werk ik inmiddels bij de GGD Rotterdam als jeugdverpleegkundige. Daarnaast volg ik de opleiding voor Sociaal Verpleegkundige aan de Hogeschool in Leiden. Op 12 en 13 mei jl. heb ik op deze Hogeschool een bijscholing gehad over Bedplassen, o.a. door dhr. A. van Londen.
Deze les heeft mij zeer geboeid (mede vanwege alle vernieuwde informatie en inzichten die ik kreeg) dat ik ook mijn collega's hiervan op de hoogte ga stellen.
Alleen heb ik ťťn vraag of opmerking: in de bijscholing is vertelt dat onderzocht is dat je niet slapend kunt plassen, dat je daarvoor altijd wakker bent. De kinderen die dus in bed plassen worden 's nachts heel even wakker (dit gaat bijna onopgemerkt) plassen dan in bed en vallen direct weer in slaap (waardoor het lijkt alsof ze in hun slaap plassen).
Het probleem zou meer liggen in de (wek)drempel; dat ze niet voldoende alert zijn (om het signaal van de volle blaas op te vangen). Op de website wordt bedplassen gedefineerd als het 'ongecontroleerd doen van een volledige plas tijdens de slaap'. Dit zou ik nou juist interpreteren als dat het kind toch slapend plast, terwijl ik die informatie dat dit niet zo is juist zo interessant vindt.
En daarna staat er nog 'als bedpassers wakker zijn hebben ze nergens last van'.
Ik vind dit wat verwarrend of heb ik misschien niet goed geluisterd naar dhr. A. van Londen?
Met vriendelijke groet,

Suzanne den Heijer

Antwoord:
vrijdag, 16 mei 2003

Hallo Suzanne,

Ik ben blij dat je kritisch naar de tekst op onze website hebt gekeken en goed heb opgelet tijdens mijn presentatie en die van Aad van Londen.
We hebben je vraag gisteren tijdens de opening van het Nederlands Droogbed Centrum uitgebreid besproken met diverse aanwezige deskundigen. De meningen verschillen op details nog tussen de deskundigen maar voor de gemiddelde bedplasser en zijn/haar ouders maakt dat niet zoveel uit.
Tijdens de module op de Hogeschool Leiden gebruikte ik de definitie: bedplassen is het ongecontroleerd doen van een volledige plas op een onjuist moment en op een onjuiste plaats. Dat voorkomt onduidelijkheid. Het gaat er namelijk om wat je precies slapen noemt en wat wakker. Hoe lang moet je wakker zijn om te spreken over wakker. De scherpslijpers zeggen: het kind is over de arrousal-drempel heen op het EEG, dus is het wakker, de practici zeggen: dat zal wel op het EEG te zien zijn, maar het kind valt meteen weer weg en is dus eigenlijk niet wakker geweest. Voor kind en ouders maakt het inderdaad niet uit, effect is dat het kind nat is en ieder het gevoel heeft dat het kind tijdens de slaap heeft geplast. Voor de behandelaar maakt het ook niet echt uit: de behandeling werk gewoon. Voor de onderzoekers en ontwerpers van nieuwe behandelingen maakt het wel uit. Het maakt (een klein) verschil of je iemand moet trainen wakker te worden of dat je iemand moet trainen wakker te blijven.
Als bedplassende kinderen echt wakker zijn, en dan bedoelen we overdag, plassen ze in principe niet in hun broek maar gewoon op de wc (natuurlijk weer uitgezonderd de groep die toevallig last heeft van zowel bedplassen als van broekplassen).
Ik hoop dat ik het zo wat voor je verhelderd hebt. Wellicht dat we in de toekomst de hele site weer eens gaan herzien, dan zullen we ook zeker nadenken over deze formuleringen. We zijn dus blij met alle kritische opmerkingen. Kritisch ingestelde verpleegkundigen die conceptueel na kunnen denken zijn altijd welkom.

groet,

Frank van Leerdam
jeugdarts, secretaris Kenniscentrum Bedplassen.


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag