Vraag:
vrijdag, 16 mei 2003

Mijn zoon is 13 jaar en plast soms nog in bed. Niet vaak. Ongeveer 1 x per maand. Vooral als hij laat naar bed gaat of drukke dagen beleeft en bijvoorbeeld moe is.
Wel gaat hij elke nacht minstens 2 x naar de wc. Hij plast dan erg veel. Is er bij hem sprake van overmatige urine-produktie?
Het lijkt niet ernsitg, maar binnenkort gaat hij 4 (!) nachten op schoolreis. Wij zijn bang dat hij juist in deze periode in bed plast.

Antwoord:
donderdag, 22 mei 2003

Bij uw zoon zijn er 2 mogelijkheden:
1. Hij heeft een vrij hoge urineproductie en wanneer hij moe is en te vast slaapt dan stuurt hij zijn blaas niet meer goed aan en is hij nat.
2. Hij heeft een kleine blaas en wanneer hij moe is en te vast slaapt dan stuurt hij zijn blaas niet meer goed aan en is hij nat.
U kunt eens 24 uur zijn plas meten en wat hij drinkt. Wanneer hij ís nacht extreem veel plast dan is 1. de waarschijnlijke oorzaak. Wanneer de plassen kleiner zijn dan voor zijn leeftijd gebruikelijk ( namelijk ongeveer 300-350 cc) dan is 2. de waarschijnlijke oorzaak. In beide gevallen zou hij bij vermoeidheid een keer extra de wekker moeten zetten. Voor een kamp periode zou hij Desmopressine (Minrin) kunnen proberen (2 tabletjes) . Deze medicatie vermindert de urineproductie en heeft ook iets invloed op de wekbaarheid, waardoor hij meer kans heeft om droog te slapen.
Tijdens kamp kan hij ook proberen voor het slapen gaan een keer extra te plassen en iets minder te drinken. Waarschijnlijk blijft hij wel droog omdat hij onbewust weet dat hij niet nat mag zijn en daardoor al lichter slaapt.

Tenslotte op de nieuwspagina wordt een boek aanbevolen ďBedplassen, daar wil je vanaf!Ē daar vindt u instructies in voor kinderen en jongeren.

Veel succes.
Met vriendelijke groet,

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag