Vraag:
vrijdag, 16 mei 2003

Ik ben een meisje van 15 jaar en moet nog iedere nacht een pamper dragen omdat ik in bed plas. Nu is het vorige week overdag op school ook een keer misgegaan, en nu wil mijn moeder dat ik ook op school een luier draag. Hoe kan ik haar ervan overtuigen dat ik geen luiers meer hoef te dragen overdag ? En hoe kan ik mijn beste vriendin het beste vertellen over mijn luiers 's nachts ?

Alvast bedankt,
Andrea C.

Antwoord:
donderdag, 22 mei 2003

Jij bent 15 jaar en oud genoeg om mee te beslissen hoe je dit problemen oplost. De vraag is waarom je overdag ineens ook nat bent. Probeer dat eens voor je zelf na te gaan. Misschien ga je te weinig plassen of drink je veel koolzuurhoudende dranken waardoor je meer urine aanmaakt en doordat je even niet oplet, nat bent. Misschien moest je erg hard lachen, waardoor het niet lukte. Wanneer je meer moeite hebt om op te houden, dan is het goed om de urine eens na te laten kijken door de huisarts op blaasontsteking. Zo zie je, er zijn vele mogelijkheden. Een luier overdag is zeker geen oplossing, want dan let je helemaal minder op of je naar de WC moet.
Jouw tweede vraag over hoe je het beste dit aan je vriendin kan vertellen,hangt erg van jezelf af. Wacht een vertrouwelijk moment af en vertel dat je graag iets met haar wilt delen, maar dat je het best moeilijk vindt om te vertellen. Je zou eerst over het bedplassen kunnen vertellen en daarna dat je ís nachts een luier draagt. Ik hoop dat het je lukt. Misschien helpt het om haar het filmpje dat op onze site staat aan haar te laten zien. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag