Vraag:
vrijdag, 16 mei 2003

ik ben een meisje van 11 jaar en doe nog steeds in mijn broek ik heb al een wekker gehad maar daar werd ik niet wakker van en ik heb luiers gebruikt maar daar ging het erdoorheen en tabletten gebruikt maar die hielpen ook niet weet u misschien wat dan wel zou helpen en wat de oorzaak zou kunnen zijn dan zou ik dat graag willen weten

alvast bedankt

Antwoord:
donderdag, 22 mei 2003

De vraag is altijd waarom een training niet is aangeslagen. Meestal zijn net niet de goede oefeningen gedaan, bijvoorbeeld om de wekbaarheid te verbeteren. Qua medicijnen is het belangrijk om te achterhalen of je de goede dosering hebt gehad. Van de desmopressine (Minrin) mag je 2 tabletjes. Soms is het ook een oplossing om te trainen in combinatie met medicijnen. Belangrijk is om te achterhalen in hoeverre je een kleine blaascapaciteit hebt of een hoge urineproductie. Vaak is het een combinatie van factoren waardoor je in bed plast. Vaak is de slechte wekbaarheid wel een groot probleem. Dat wil zeggen dat je moeilijk wakker te krijgen bent en daardoor voel je ook de signalen van de blaas niet.
Wanneer je overweegt om te trainen, is het van belang dat je traint waarbij ook de wekbaarheid verbeterd wordt. Ik geef je een paar suggesties:
1. De Droogbedtraining heeft extra oefeningen die de wekbaarheid verbeteren. Informatie vind je op de site via de homepage bij “therapie/niet medicamenteus/droogbed”.
2. Op de nieuwspagina wordt een boek aanbevolen “Bedplassen, daar wil je vanaf!” daar vind je instructies in voor kinderen en jongeren. Ook de Droogbedtraining en een Turbotraining wordt uitgelegd en geïnstrueerd.
3. De volgende ziekenhuizen geven begeleiding: het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, het ziekenhuis in Dordrecht, het Twenteborg ziekenhuis in Almelo en het ziekenhuis in Eindhoven. Zij weten veel van dit probleem af. Op onze site kun je ook naar links klikken voor particulieren adviesbureaus of GGD’s. Het Nederlands Droogbedcentrum in Meppel , waar het incontinentiecentrum is gestationeerd is gespecialiseerd in bedplassen bij jong volwassenen. Het telefoonnummer is 0522 233850.

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag