Vraag:
zaterdag, 17 mei 2003

we hebben een dochter van 17 jaar gebruikt nu een jaar minnirin met afwisselende resultaat bedplassen is nog niet over zelf is ze vaak hierover ook wat emotioneel weet ook niet precies de oorzaak wil er wel graag van af komen ze zit zelf ook met schildklier gebruikt hiervoor thyrax heeft het hier ook mee te maken?heeft ook wat probleem met gewicht waar ze veel voor moet drinken zoals water. zou de therapie by jullie uitkomst geven of geef wat goede tips erover groetjes martha sm.

Antwoord:
donderdag, 22 mei 2003

De vraag is altijd waarom een training niet is aangeslagen. Meestal zijn net niet de goede oefeningen gedaan, bijvoorbeeld om de wekbaarheid te verbeteren. Qua medicijnen is het belangrijk om te achterhalen of de goede dosering is gegeven. Van de desmopressine (Minrin) mag ze 2 tabletjes. Soms is het ook een oplossing om te trainen in combinatie met medicijnen. Belangrijk is om te achterhalen in hoeverre ze een kleine blaascapaciteit heeft of een hoge urineproductie. Vaak is het een combinatie van factoren waardoor ze in bed plast. Vaak is de slechte wekbaarheid wel een groot probleem. Dat wil zeggen dat ze moeilijk wakker te krijgen is en daardoor voelt ze ook de signalen van de blaas niet.
Wanneer ze overweegt om weer te trainen, is het van belang dat ze traint waarbij ook de wekbaarheid verbeterd wordt. Ik geef een paar suggesties:
1. De Droogbedtraining heeft extra oefeningen die de wekbaarheid verbeteren. Informatie vindt u op de site via de homepage bij ďtherapie/niet medicamenteus/droogbedĒ.
2. Op de nieuwspagina wordt een boek aanbevolen ďBedplassen, daar wil je vanaf!Ē daar vind je instructies in voor kinderen en jongeren. Ook de Droogbedtraining en een Turbotraining wordt uitgelegd en geÔnstrueerd.
3. De volgende ziekenhuizen geven begeleiding: het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, het ziekenhuis in Dordrecht, het Twenteborg ziekenhuis in Almelo en het ziekenhuis in Eindhoven. Zij weten veel van dit probleem af. Op onze site kun je ook naar links klikken voor particulieren adviesbureaus. Het Nederlands Droogbedcentrum in Meppel , waar het incontinentiecentrum is gestationeerd is gespecialiseerd in bedplassen bij jong volwassenen. Zij trainen in groepsverband waardoor jongeren ook veel steun aan elkaar hebben. Het telefoonnummer is 0522 233850.

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag