Vraag:
zondag, 18 mei 2003

ik ben 1 jaar en plas nog steeds in mijn bed hoe kan het dat ik zonder medicijnen thius in mijn bed plas en nooit bij vriendinnetjes al ga ik daar te slaapen??

dit was mijn vraag groetjes jolanda

Antwoord:
donderdag, 22 mei 2003

Uit jouw vraag lijkt het alsof je 1 jaar bent maar dat zal wel een typfout zijn. De reden dat je thuis wel in bed plast en bij een vriendinnetje niet komt waarschijnlijk omdat je ongemerkt op let, ondanks dat je slaapt. Hie door slaap je net boven een wekdrempel en word je niet nat, omdat je door het lichter slapen je blaas aanstuurt. We noemen het ook wel “standby slapen”. Je slaapt wel maar toch let je op. Wanneer je thuis slaapt voel je je meer op je gemak en slaap je net onder de wekdrempel en stuur je je blaas niet meer aan in je slaap en word je nat. Om van het bedplassen af te komen moet je leren altijd “standby te slapen”. Je kunt daar speciale oefeningen voor doen, zoals leren wakker worden met behulp van een wachtwoord. Voor je gaat slapen moet je het wachtwoord goed in je hoofd prenten en zeggen tegen jezelf: “wanneer ik gewekt word dan zeg ik mijn wachtwoord (iedere avond een ander woord) en dan spring ik uit mijn bed”. Het moet een sport voor je worden om het wachtwoord goed te weten wanneer je gewekt wordt. Schrijf het de volgende dag in een dagboekje. Het wekken moet door een van je ouders gebeuren 1,5 uur nadat jij gaat slapen. Informatie vind je op de site; bij de homepage klik je op therapie/ niet medicamenteus”.
Op de nieuwspagina wordt een boek aanbevolen “Bedplassen, daar wil je vanaf!” daarin vind je nog veel meer instructies en oefeningen Ook de Droogbedtraining en een Turbotraining wordt uitgelegd en geïnstrueerd. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag