Vraag:
zondag, 18 mei 2003

Hallo,

Mijn dochter van 8 plast elke nacht in bed. Overdag zindelijk was zij op een normale leeftijd maar 's nachts nog nooit. We hebben al een plaswekker geprobeerd, kalender en wachtwoorden maar geen van deze methodes hebben succes gehad. Ze slaapt erg diep, is gewoonweg niet goed wakker te krijgen, zowel 's nachts als in de ochtend als ze op moet staan. Momenteel koop ik luiers voor haar maar dit moet geen langetermijn oplossing worden. Zijn er nog andere methodes of is er misschien een manier om haar wel wakker te krijgen? Ze heeft ook een prikkelbare darm, kan dit er wellicht ook iets mee te maken hebben?

Antwoord:
vrijdag, 23 mei 2003

De prikkelbare darm staat naar mijn idee los van het bedplassen. Wat betreft het bedplassen is het belangrijk om te achterhalen waarom het niet lukt en soms is het beter om even niets te doen. Bij vele teleurstellingen wordt het vertrouwen aangetast en een nieuwe poging heeft daardoor minder kans van slagen.
Ik geef u een paar opmerkingen in overweging, die een reden kunnen zijn waarom de door u genoemde methoden niet aansloegen.
U geeft het zelf al aan zij wordt moeilijk wakker. De wekbaarheid kan het grootste probleem zijn. Het is niet altijd eenvoudig om te leren hoe je beter wakker kunt worden. Toch is het belangrijk want als zij wakker wordt van een geluid dan wordt zij ook makkelijker wakker van de signalen van haar blaas. U kunt de wekmethode nog eens proberen maar dan gaat het erom dat zij goed wakker is en daarvoor moet zij voor het slapen gaan oefeningen doen. Het is belangrijk dat zij goed wakker wordt bij het wekken. Dit gaat beter wanneer zij zelf voor het slapen gaan sterk denkt hoe laat zij gewekt wordt en dat zij wakker wil zijn. Wanneer zij leert wakker te worden van het geluid of wachtwoord dan zal zij ook makkelijker wakker kunnen worden van de blaassignalen. Zij moet het geluid of wachtwoord een paar keer voor het slapen gaan herhalen. Het moet iedere avond een ander woord of geluid zijn. ( fluitje, keukenwekker, bromtol, ratel,radio). Wanneer zij het ís morgens nog weet dan is het al heel knap. Een wekschema hanteren waarbij zij ís avonds 1,5 uur na het slapen gaan gewekt wordt en 1 uur daarna nog eens met de oefeningen om goed wakker te worden is een zinvol trainingsprogramma. Zij moet daarbij ook een kalender of dagboek bij houden om er een wedstrijd van te maken. Dit zelfde geldt voor de plaswekker. Het kan zijn dat:
- De wekker op een te jonge leeftijd is gebruikt. Zij moet het zelf ook willen en leuk vinden om met de wekker te oefenen.
- Zij werd niet wakker van de wekker en zij heeft niet geoefend om wakker te worden.
- Bij terugval is zij niet onmiddellijk herstart met de wekker.
Wanneer Minrin (desmopressine ofwel neusspray) geprobeerd is, valt het volgende te overwegen
- Minrin is niet op het goede tijdstip gegeven. Wanneer zij meestal vroeg in de nacht nat is dan moet ze Minrin ruim ( vlak voor tot een uur ) voor het slapen in nemen, maar wanneer ze in de loop van de nacht nat is, kan zij de Minrin beter in nemen, wanneer zij 2 uur geslapen heeft door een wekker te zetten of doordat zij wakker gemaakt wordt.
- Minrin kan ook te laag gedoseerd zijn. Ze mag maximaal 2 tabletjes of pufjes per nacht hebben.
- Ze kan Minrin ook gebruiken in combinatie met een wekmethode of met de plaswekker. Na een droge periode moet eerst de Minrin worden afgebouwd.

Wanneer dit alles goed is uitgevoerd en ze heeft weer energie om te trainen kan de Droogbedtraining een oplossing zijn, omdat deze een beroep doet op de wekbaarheid.
Voor sommige kinderen is het te moeilijk en misschien heeft zij hulp nodig van iemand anders. Dat kan via de GGD. U kunt via de site op links zoeken. Daar vindt u de site van de GGDís . Nogmaals, bedenk dat het beter is om na veel mislukte pogingen even een trainingspauze te nemen.
Op de nieuwspagina wordt een boek aanbevolen ďBedplassen, daar wil je vanaf!Ē daarin worden instructies voor het wekken besproken, ook de Droogbedtraining en een Turbotraining wordt uitgelegd en geÔnstrueerd. Misschien iets voor u. Uw dochter kan het zelf meelezen.
Veel succes.


Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag