Vraag:
maandag, 19 mei 2003

Mijn zoon Bastiaan van 6 plast sinds een maand of twee overdag in zijn broek. Eerst gebeurde dit ook s'nachts maar daar is hij gelukkig alweer vanaf.

Ik probeer het nu met stickers uitkiezen en op een mooi blad plakken en als deze vol is mag hij een kadootje uitkiezen, maar helaas werkt dit niet echt.

Wie heeft er voor mij andere bruikbare tips.

Volgens mij is er niet een echte aanleiding voor dit plassen, niks verandert in thuis of school situatie.

Ik wacht graag jullie tips af.

groetjes Rita.

Antwoord:
vrijdag, 23 mei 2003

Eigenlijk hoort uw vraag niet op deze site thuis. Uw vraag betreft het broekplassen van uw zoon en wij zijn een Kenniscentrum Bedplassen. Broekplassen heeft vaak hele andere oorzaken en vraagt ook om een andere oplossing. Kort kan ik er het volgende van zeggen:
Het broekplassen van uw zoontje kan meerdere oorzaken hebben, en het is niet zo te zeggen wat precies de oorzaak bij hem is. Grofweg zijn er 2 te noemen. Het kan zijn dat de vaardigheid om zindelijk te worden te kort was aangeleerd, waardoor er nog geen automatisme was, en bij drukke schoolactiviteiten is hij de vaardigheid kwijtgeraakt. De school kost hem zo veel energie dat hij de net geleerde vaardigheid laat vallen. Het kan ook zijn dat er iets is aan zijn blaas of urinewegen. Dit merk je aan het aan tal plassen die hij doet en aan de urine straal. Het kan ook zijn dat hij geobstipeerd is, d.w.z.dat er veel ontlasting in zijn buik zit waardoor hij zijn blaas niet goed voelt, dan zal eerst dat probleem opgelost moeten worden. Wanneer u twijfelt kunt u het beste naar de huisarts of schoolarts gaan en wanneer deze er niet uitkomt, eventueel een verwijskaart vragen voor de kinderarts. Ik hoop dat u dat u hier een beetje verder meekomt.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag