Vraag:
dinsdag, 20 mei 2003

Hallo,
Mijn zoon van 14 plast zo'n 3 a 4 keer per week in bed.

Toch heeft hij volgens mij wel een sterke blaas, want overdag gaat hij maar 2-4 keer per dag naar de WC (van 's-ochtends 8 tot savonds 10). Hoe kan het dan zijn dat hij toch zo vaak in bed plast?

Antwoord:
vrijdag, 23 mei 2003

Uw zoon heeft wel een sterke blaas maar doordat hij overdag zo weinig plast heeft hij í s nachts meer kans dat hij nog veel urine in zijn blaas heeft en als het ware overloopt. Het kan ook zijn dat hij blaassignalen overdag minimaal ervaart en daardoor ís nachts blaassignalen ook niet goed herkent. Sommige kinderen zijn ook geobstipeerd. De darmen zitten ook vol waardoor een gevoel van aandrang slecht wordt herkend. Wanneer hij daarnaast ook nog een moeilijke wekbaarheid heeft is de kans van bedplassen groter. Hij zou dus overdag wat vroeger moeten beginnen met drinken en plassen en hij zou moeten streven naar een plasfrequentie van 6 keer per dag bij een vochtinname van 1,5 liter. Daarnaast moet hij eens in de gaten houden of hij wel goed poept. Wanneer dat allemaal goed is en hij plast nog in bed dan moeten hij gaan oefenen om de wekbaarheid te verbeteren. Dit kan middels de Droogbedtraining die extra appel doet op de wekbaarheid. De informatie vindt u op de site.
Op de nieuwspagina wordt een boek aanbevolen ďBedplassen, daar wil je vanaf!Ē daarin worden instructies voor het wekken besproken, ook de plaswekker training, de Droogbedtraining en een Turbotraining wordt stapsgewijs geÔnstrueerd. Misschien iets voor u. Uw zoon kan het zelf meelezen. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag