Vraag:
woensdag, 21 mei 2003

Ik ben werkzaam als jeugdverpleegkundige op een AZC. In mijn centrum woont een jongen van 12 jaar, hij plast iedere nacht in zijn bed, meerdere keren. Vader maakt hem meerdere malen per nacht wakker om te plassen, hij slaapt zo diep dat hij niet is wakker te krijgen, maar plast wel op de wc (in zijn slaap). Het lukt vader dus gewoon niet hem wakker te krijgen. Daarnaast heeft hij veel last van nachtmerries wegens getraumatiseerd verleden en verkeert de familie in onzekerheid mbt de toekomst wat de nodige spanningen met zich meebrengt. Alles is al geprobeerd aan trainingen, hij is ook bij de uroloog geweest. Minrin heeft zeer beperkt effect. Hij wil zo graag 2 nachtjes op kamp dd 5 juni en heeft er veel voor over dit door te kunnen laten gaan. Zijn er nog mogelijkheden? Bvd, groet, Ageeth

Antwoord:
vrijdag, 23 mei 2003

Het lijkt erop dat de wekbaarheid hem grote parten speelt. Wakker worden kun je leren maar is niet makkelijk. Hij moet dan voor het slapen gaan oefeningen doen die te maken hebben met inprenten dat je wakker wilt worden. De Droogbedtraining is een training die appel doet op de wekbaarheid. Het is een intensieve training en het is de vraag of dat in het AZC uit te voeren is. Belangrijk is om ook te kijken naar de volgende factoren:
∑ Maakt hij teveel urine aan ís nacht?
∑ Heeft hij een kleine blaas? Kan hij overdag zijn plas slecht ophouden?Hoe groot is zijn plas wanneer hij maximaal ophoudt?
∑ Wat drinkt hij ís avonds? Gebruikt hij koolzuurhoudende dranken etc.
∑ Is hij geobstipeerd?
∑ Is hij trainingsmoe?
Soms hebben kinderen een combinatie van deze factoren. In de behandeling van bedplassen kan daar rekening mee gehouden worden. Wanneer de wekbaarheid een belangrijke oorzaak is, wat in zijn geval wel zo lijkt dan is het van belang dat hij zichzelf traint om ook wakker te willen worden. Er moet een ďdriveĒ zijn dat hij als een soort wedstrijd de wekker of iemand die hem roept, wil horen. Hiervoor moet hij voor het slapen gaan het geluid goed in zijn hoofd prenten.
Een andere mogelijkheid is om een vorm van training te doen in combinatie met Desmopressine (Minrin)
U schrijft dat Minrin gedeeltelijk bij hem werkt. De vraag is of hij de maximale dosering van 2 tabletjes per avond krijgt.
Voor het schoolkamp moeten voorlopige oplossingen worden gezocht want trainen met de druk dat hij droog moet zijn voor kamp is niet gunstig. Op de nieuwspagina van onze site vindt u enkele tips voor het schoolkamp en u vindt er een boek welke wordt aanbevolen. Het is een boek met vele instructies bij verschillende behandelmethoden. Geschikt voor kinderen om te lezen maar ook voor hulpverleners. Misschien iets voor jullie. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut


Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag