Vraag:
woensdag, 21 mei 2003

ik ben nu 12 en nu ik heb gehoord dat het nog heel lang kan duren voor je er af bent.Ik heb al een aantal dingen geprobeerd en bij alles ging het bijna goed.Wat helpt het beste?Al vast bedankt.

ps.ik heb deze dingen al geprobeerd:beloningssysteem,met een mevrouw gepraat,plaswekker,s'avonds wakker maken,heil euritmie.

Antwoord:
vrijdag, 23 mei 2003

Jammer dat de plaswekker en beloningssystemen bij jou niet gewerkt hebben. De vraag is natuurlijk wat de reden van het falen is. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Ik noem er een paar:
-De wekker is niet op het juiste moment gebruikt, bijvoorbeeld omdat je te jong of te weinig gemotiveerd was.
- Je hebt niet geleerd ook wakker te worden van de wekker, wat bij sommige kinderen extra moeilijk is omdat ze moeilijk wekbaar zijn.
-Je bent terug gevallen en je hebt te lang gewacht om een “opfriscursus” te doen door de methode verkort te herhalen.
-Er is niet goed gekeken wat de oorzaak van het bedplassen is zodat daar in de training extra aandacht aan is besteed.
-Je hebt een extreem moeilijke wekbaarheid, waardoor een intensieve methode bij jou noodzakelijk is om dit patroon te doorbreken. Je moet leren beter wakker te worden. De droogbedtraining die beschreven staat op de site doet een appel op de wekbaarheid. Je vindt hem door op de homepage te klikken op “therapie” en daarna op “niet medicamenteus” en vervolgens op “droogbed”
-Je vertelt niet dat je Desmopressine (Minrin) geprobeerd hebt. Desmopressine is een hormoon welke het lichaam zelf aan maakt en die er voor zorgt dat de urine productie ’s nachts minder is dan overdag. Wanneer je te weinig van dit hormoon aanmaakt kan het zijn dat je zoveel urine produceert ‘s nachts, dat je blaas het niet redt en je er eigenlijk ’s nachts een keer uit moet. Wanneer je daar niet wakker van wordt, plas je in bed. Dit zelfde is het geval wanneer je blaas aan de kleine kant is en de urineproductie teveel is om door de blaas vast te houden. Dit alles in combinatie met moeilijke wekbaarheid. Minrin kan je dan helpen makkelijker droog te worden.
Deze medicijnen geven weinig bijwerkingen en kun je alleen via de huisarts krijgen. Maar ik kan mij ook voorstellen dat je moeder wilt dat je zelf leert wakker worden van de signalen van de blaas en desnoods moet je er dan ‘ s nachts 1 of 2 keer uit.

Wanneer je niet verder komt is professionele hulp nodig. Dit is afhankelijk van waar je woont. Je kunt eens informeren bij de GGD afdeling jeugd bij jou in de buurt. Verder zijn er een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals in : Meppel, Dordrecht, Arnhem, Deventer, Hoorn, Almelo. Kijk ook nog even op de site bij links.
Op de nieuwspagina op de site (recht boven in de hoek) vind je de aankondiging van het boek ‘ bedplassen, daar wil je vanaf” misschien is dat iets voor jou.

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag