Vraag:
vrijdag, 23 mei 2003

Mijn zoon is 10 jaar,vanaf 4 jaar was hij s'nacht zindelijk tot hij 7 jaar was zijn onderbroek bijna elke nacht nat(4 tot 5 keer per week)hij wordt wakker als zijn onderbroek al een beetje nat daarna ging hij pas naar de w.c.Ik heb een zeil boven zijn hoeslaken gelegd,soms 1 keer in de maand werd de zeil ook nat.Hij had ook moment dat hij weken geen last van had.Paar weken geleden had ik een kleine reiswekker naast zijn kussen gelegd,ik had tegen hem gezegd als de wekker gaat(om 2 uur)moet je naar de w.c.Maar hij wordt niet wakker van de wekker.Heeft u een raad voor me?

Antwoord:
zondag, 25 mei 2003

Het is zo niet met zekerheid te zeggen wat de oorzaak is van de natte onderbroek ís nachts. Het lijkt erop dat uw zoon net te laat of net niet wakker wordt om zijn plas op te houden of naar de wc te gaan. Hij voelt het signaal wel maar het lukt hem niet om wakker te worden. Het kan ook zijn dat hij ís nachts iets overloopt omdat hij overdag onvoldoende uitplast. Mijn advies is dan ook om even na te gaan of hij overdag:
1. Voldoende drinkt 1,5 liter.
2. Regelmatig, elke dag goed poept
3. 6-7 keer per dag gaat plassen
4. een goede urinestraal heeft
5. de plas even kan uitstellen
6. en grote plassen kan doen.

Wanneer bovengenoemde vragen met ja beantwoord kunnen worden dan is het bedplassen waarschijnlijk een wekbaarheidsprobleem. Zo niet dan kunt het beste met de klacht naar de huisarts gaan en wanneer hij er niet uitkomt een verwijzing naar de specialist vragen. Is het een wekbaarheidsprobleem dan zou ik de regulieren behandelmethode hanteren, zoals het wekken met wachtwoord of de plaswekker. Beide methoden vindt u beschreven op de site door via de homepage naar ďtherapieĒ te klikken en daarna naar ďniet medicamenteusĒ. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag