Vraag:
vrijdag, 23 mei 2003

hoe komt het dat er nog geen remedie is tegen bedplassen ik ben 14 jaar en ben elke nacht nat als we op bosklas gaan lachen ze mij uit ik moet pampers dragen heel de dag tijdens lichamelijke opvoeding lachen ze mij uit ik draag

Antwoord:
zondag, 25 mei 2003

Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om van het bedplassen af te komen. Alle mogelijkheden zowel medicamenteus al niet medicamenteus staan beschreven op de site. Uit wetenschappelijk onderzoek ik bewezen dat deze methoden wel degelijk helpen. Helaas zijn er kinderen bij wie het niet geholpen heeft. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ik noen er een paar.
-De wekker is niet op het juiste moment gebruikt, bijvoorbeeld omdat je te jong of te weinig gemotiveerd was.
- Je hebt niet geleerd ook wakker te worden van de wekker, wat bij sommige kinderen extra moeilijk is omdat ze moeilijk wekbaar zijn.
-Je bent terug gevallen en je hebt te lang gewacht om een “opfriscursus” te doen door de methode verkort te herhalen.
-Er is niet goed gekeken wat de oorzaak van het bedplassen is, zodat daar in de training extra aandacht aan is besteed.
-Je hebt een extreem moeilijke wekbaarheid, waardoor een intensieve methode bij jou noodzakelijk is om dit patroon te doorbreken. Je moet leren beter wakker te worden. De droogbedtraining die beschreven staat op de site doet een appel op de wekbaarheid. Je vindt hem door op de homepage te klikken op “therapie” en daarna op “niet medicamenteus” en vervolgens op “droogbed”
-Je vertelt niet dat je Desmopressine (Minrin) geprobeerd hebt. Desmopressine is een hormoon welke het lichaam zelf aan maakt en die er voor zorgt dat de urine productie ’s nachts minder is dan overdag. Wanneer je te weinig van dit hormoon aanmaakt kan het zijn dat je zoveel urine produceert ‘s nachts, dat je blaas het niet redt en je er eigenlijk ’s nachts een keer uit moet. Wanneer je daar niet wakker van wordt, plas je in bed. Dit zelfde is het geval wanneer je blaas aan de kleine kant is en de urineproductie teveel is om door de blaas vast te houden. Dit alles in combinatie met moeilijke wekbaarheid. Minrin kan je dan helpen makkelijker droog te worden.
Deze medicijnen geven weinig bijwerkingen en kun je alleen via de huisarts krijgen.

Voor sommige kinderen is het te moeilijk om het alleen te doen en zij hebben hulp nodig van een deskundige. Dit is afhankelijk van waar je woont. Je kunt eens informeren bij de GGD afdeling jeugd bij jou in de buurt. Verder zijn er een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals in : Meppel, Dordrecht, Arnhem, Deventer, Hoorn, Almelo. Kijk ook nog even op de site bij links.
Op de nieuwspagina op de site (recht boven in de hoek) vind je de aankondiging van het boek ‘ bedplassen, daar wil je vanaf” misschien is dat iets voor jou.

Tenslotte schrijf je over het dragen van een luier tijdens lichamelijke oefening. Dat zou betekenen dat je ook overdag nat bent. Als dat het geval is dan zou ik zeker gespecialiseerde hulp in roepen die goed kan kijken wat de oorzaak van het nat zijn is. Via de huisarts kun je een verwijzing vragen.
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag