Vraag:
zaterdag, 24 mei 2003

Hallo, ik ben een jongen van 14. Ik heb een kleine blaas (100cc) en plas in bed. Daarvoor draag ik drynites xl. Maar die lekken bijna altijd door. weet u een beter merk luiers?

ps. als er iemand rond dezelfde leeftijd als ik ook in bedplast voeg me dan toe op msn. (tim_mol@hotmail.com)

Antwoord:
zondag, 25 mei 2003

Er zijn grote luiers in verschillende maten en merken. De meest gebruikte merken zijn: Depend, Tena en Attends. Zij hebben maten: extra small tot extra large. Het is handig om een proef pakket op te vragen, zo kun je beoordelen of de maat goed is en of de luier bevalt. Er zijn apotheken die speciale voorlichting geven. Vraag maar eens bij de apotheek in de buurt. Zij weten je vaak verder te helpen. e kunt ook kijken op de site www.incontinentie.net

Tenslotte kan het zinvol zijn om te gaan oefenen om je blaasvolume te vergroten. Dit kan door dagelijks een keer per dag je plas zo lang mogelijk op te houden en een keer per week het volume te meten. Als een soort wedstrijd moet je proberen het volume omhoog te krijgen. Je kunt aan de huisarts vragen of het ondersteunt kan worden met medicijnen. Het heet Oxybutinine (Dridase) en maakt je blaas rustiger waardoor de rek kracht kan toenemen.
Succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag