Vraag:
maandag, 26 mei 2003

Hallo medewerkers van deze site,
Mijn zoon van ruim 7 jaar is een bedplasser. Elke nacht is zijn luier nat. Een korte periode is hij droog geweest, ook zonder luier. Maar na 2 weken was dit weer over. Dus weer een luier om. Oppakken werkt niet, hij is niet te wekken. beloningsysteem werkt ook niet meer. Eerder wel. Hij begint er nu zelf last van te krijgen. Schaamt zich, verstopt natte luiers etc. Dus zijn we bij de huisarts geweest. Zijn urine is onderzocht en goed bevonden. Nu hebben we Minrin tabletten gekregen, als dat niet werkt, gaan we een plaswekker proberen.
Nu las ik in de bijsluiter dat andere methodes dan medicatie de voorkeur hebben.
Nu wil ik van u weten wat nou verstandig is, de huisarts "volgen" en medicatie starten,of toch eerst een plaswekker. Mijn zoon zelf wil wel medicatie, lijkt 'm makkelijker. Wel uitgelegd dat het geen wondermiddel is. Moet ik hem nou "volgen" of niet. Ik bedoel, ik kan me voorstellen dat medicatie makkelijker lijkt, maar als een plaswekker beter is en gebruikelijker doe ik dat liever.
Dus graag uw antwoord.
Alvast bedankt, Met vriendelijke groeten, Kitty

Antwoord:
dinsdag, 27 mei 2003

Als Kenniscentrum bedplassen adviseren wij op een leeftijd van 7 jaar eerst te kiezen voor de niet medicamenteuze behandeling, zoals de plaswekker. Medicijnen worden op de leeftijd van uw zoontje nog wel eens gegeven in de vakantie of tijdens logeren of kamp. De behandeling van een plaswekker neemt meer tijd in beslag en heeft niet direct resultaat. Bij medicamenteuze behandeling weet je vrij snel of de medicatie werkt en of dit een tijdelijke oplossing en/of verlichting van het probleem kan geven. Wanneer de medicatie gestopt wordt, loopt u de kans dat het bedplassen terug komt. Wat uw huisarts adviseert, is niet goed of slecht. U kunt misschien nu zelf kiezen waar u de voorkeur aangeeft, nu u de argumenten kent.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag