Vraag:
dinsdag, 27 mei 2003

hallo ik ben een jongen van 16 jaar oud
plas nog iedere nacht in me bed en dit is hoogst iritant
toen ik een jaar of 14 was plasde ik ook nog overdag en droeg toen ook nog een luier
nu ben ik 16 jaar en soms met lachen schiet het er nog uit

Bedplassen is het probleem logisch, maar mijn ouders willen mijn luier gewoon niet af doen, word iedere keer nog verschoont zelfs als ik een broekie heb willen ze hem nog om doen

maar ik moet zelf op school met een rompertje en een pamper om lopen( terwijl ik overdag mischien 1 keer in de week nat ben) dus met gym zien al mijn klas genoten dat ik nog een pamper om heb


vraag 1 : wat kan ik nu nog het beste doen tegen bedplassen

vraag 2 : hoe moet ik mijn ouders zeggen dat ik niet meer verschoont wil worden door hun

vraag 3 : hoe kan ik het beste een luier verbergen voor mijn klas genoten? als ik al een luier de hele dag om heb

Antwoord:
donderdag, 29 mei 2003

Je eerste vraag is “wat kan ik het beste doen tegen bedplassen?” Je hebt niet geschreven wat je al gedaan hebt. Om van het bedplassen af te komen zijn de meeste logische opties;
· om met de plaswekker te gaan oefenen. Informatie hierover vind je op de site onder het hoofdstuk “therapie/ niet medicamenteus”. De plaswekker kun je ook zelfstandig gebruiken.
· zelf 2 keer per nacht een wekker zetten en wel 1,5 uur na het slapen gaan en 1 uur daarna nog eens. Ook dit kun je helemaal zelfstandig doen.
· via de huisarts vragen of je medicijnen mag hebben. Het heet desmopressine (Minrin) en je mag 2 tabletjes per avond. Informatie vind je ook op de site onder het hoofdstuk “medicamenteus”.

Je tweede vraag is”hoe je je ouders moet zeggen dat je niet meer verschoont wilt worden”. Je bent 16 jaar en dan mag je dat echt zelf uitmaken. Wanneer jij dat niet wilt en dat is heel gezond dan kun je dat heel duidelijk zeggen tegen je ouders. Wanneer je daar moeite mee hebt dan zou je een ander persoon in vertrouwen kunnen nemen. Bijvoorbeeld een tante of een goede vriendin van je moeder. Aan haar kun je vragen of ze het eens wil bespreken met je ouders.

Je derde vraag is “hoe je de luier overdag kunt verbergen”. Wanneer je maar 1 keer per week nat bent overdag zou ik geen luier aan doen. Ook daar mag je zo langzamerhand zelf in beslissen. Het verbergen van de luier overdag kan alleen door wijde broeken te dragen en lange T-shirts of truien. Wanneer je dan moet omkleden met gym dan kun je het lange shirt over je billen laten hangen.

Ik hoop dat je hier iets aanhebt. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag