Vraag:
woensdag, 28 mei 2003

Wij hebben twee zoontjes van 9 en 7 jaar.Ongeveer een jaar geleden is de oudste m.b.v. de plaswekker gestopt met bedplassen.We zijn nu met de jongste van net 7 jaar ook begonnen.Hij begon heel gemotiveerd en zou dat klusje wel even klaren.We hebben hem verteld dat dat niet meteen lukt en dat hij moet leren en oefenen en dat het ook niet erg is dat het niet meteen lukt.We hebben ook verteld dat het bij de oudste ook een tijdje duurde.De eerste nacht ging de plaswekker een keer,hij werd wel wakker maar zijn bed was nat en hij moest de pos. oefeningen doen,dit ging nog wel goed.De volgende nacht ging het op dezelfde manier maar was hij boos,verdrietig en over zijn toeren.Hij heeft nog wel de oefeningen gedaan en was de rest van de nacht droog waar we hem ook mee gecomplimenteerd hebben.De laatst avond ging de wekker al rond half elf,hij werd niet wakker van de wekker, toen ik hem wakker maakte was hij even later boos,verdrietig etc.Toch wilde hij doorgaan maar hij was zo gespannen en aan het snikken dat hij zelf de pos. oefening niet meer kon doen(tot 20 tellen in bed,op de w.c. gaan zitten en weer naar bed,dit 10 keer)Hij wilde ook niet de luier aan.Ik heb de plaswekker weer aangedaan en de oefeningen niet meer afgemaakt,we hadden het al 5 keer gedaan.Mijn idee is om er nu maar mee te stoppen omdat hij in zo'n stemming de pos.oefeningen niet zelf kan uitvoeren en omdat hij zo teleurgesteld is dat het hem niet meteen lukt, misschien dat hij over een jaar hier beter mee om kan gaan.Als het beter is om te stoppen,is het dan zinvol om een andere methode te proberen bv. opnemen om hem te laten plassen in combinatie met een wachtwoord of moeten we dan maar even niets?Wat zijn overigens de beste oefeningen om te combineren met de plaswekker? We doen nu de oefeningen zoals vermeld in het informatieboekje van de plaswekker(Sentry)Belangrijk te vermeldenis dat hij wellicht wat licht autistiform gedrag vertoont en/of misschien een non-verbale leerstoornis zou hebben,en duidelijke diagnose is nog moeilijk te stellen.Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Antwoord:
donderdag, 29 mei 2003

Uw zoontje van 7 jaar is nog te jong voor de plaswekker met oefeningen. Op die leeftijd kunt u beter alleen de plaswekker gebruiken. Hij kan dan voor het slapen gaan wel oefenen om wakker te worden van de wekker door het geluid een paar keer te laten horen en dan tegen zichzelf zeggen: ďwanneer ik dit hoor dan spring ik uit mijn bed en ga ik plassen. Ik ben net een brandweerman die ook alert gaat slapen en als de bel gaat springt hij er direct uit om de brand te blussenĒ. U kunt dit 3 weken proberen. Dan zal hij de eerste 2 weken regelmatig nat zijn maar langzaam moet er verbetering op treden en meer droge nachten komen. Wanneer hij na 3-4 weken alle nachten nat blijft en moeite heeft om wakker te worden en daar boos en verdrietig van wordt, dan kunt u beter stoppen en het later wanneer hij wat ouder is nog eens proberen.
U kunt er ook voor kiezen helemaal met de plaswekker te stoppen en te gaan wekken met wachtwoord. Wanneer u maar kort met de plaswekker geoefend heeft kunt u deze methode er direct achter aandoen. Wanneer u lang met de plaswekker geoefend heeft dan kunt u beter een rust pauze inlassen.
Tenslotte kunt u op de nieuwspagina kijken of het boek dat daar wordt aanbevolen iets voor u is.
Hopelijk gaat het lukken.
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag