Vraag:
woensdag, 28 mei 2003

Beste medewerkers,

Ik ben een meisje van 17 jaar en ben nog regelmatig nat. Ik vind het verschrikkelijk en heb al van alles geprobeerd. Ik heb medicijnen gehad (een soort neusspray), ik heb een plas wekker gehad, mijn moeder wekte me 's nachts, maar niks helpt. Ik heb geen luiers en het gaat ook wel redelijk goed, maar ik ben toch gemiddeld 1 keer in de week nat. Wat kan ik hier nog meer tegen doen?
Een meisje van 17

Antwoord:
donderdag, 29 mei 2003

Een keer in de week nat is erg lastig. Op zich gaat het best goed maar je kunt er niet op rekenen en dat is vervelend. Je kunt proberen na te gaan of er iets bijzonders is de nacht dat je nat bent, bijvoorbeeld:
∑ Je hebt meer na 16.00 uur veel en meer dan anders gedronken vooral thee, koffie of koolzuurhoudende dranken.
∑ Je bent erg moe en je slaapt heel vast.
∑ Je hebt stress waardoor je anders slaapt.
Je kunt eens proberen om standaard voor het slapen gaan te plassen vervolgens een half uur gaan lezen en dan weer te gaan plassen. Dan zou je zelf een wekker kunnen zetten 1,5 uur na het slapen gaan. Je moet dan ook zelf wakker willen worden. Het een en ander kun je ook lezen in het boek dat geadviseerd wordt op de nieuwspagina.
Tenslotte zou je nog eens de Desmopressine (Minrin) kunnen proberen. Je hebt het al eens in de vorm van neusspray gehad, maar je zou tabletten moeten proberen en dan 2 tabletjes per avond. Bespreek het eens met je huisarts.

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag