Vraag:
woensdag, 28 mei 2003

Mijn vriend is 21 en is bedplasser. Vroeger gebeurde het dagelijks nu alleen nog als hij heel moe is of aardig wat alcohol heeft gehad. Ook wel zo heel soms. Hij heeft al van alles geprobeerd met de plaswekkers en zo. Hij schaamt zich zo erg dat hij niet naar de dokter heen wil. Vroeger heeft hij heel veel onderzoeken gehad en er werd niets gevonden.
Hij is er (laat ik het zo zeggen) helemaal zat van. Maar nu hebben we een probleem. We gaan binnenkort 12 dagen op vakantie naar het buitenland met 8 personen. Hij wil het ABSOLUUT niet voor anderen weten en ik vraag me af of er een medicijn is dat hem zou kunnen helpen. Graag waarbij hij ewoon een pilsje kan drinken en autorijden. Bestaat dat? Zou je me in ieder geval alle soorten medicijnen, met de bijwerkingen kunnen geven. ALVAST HEEEEEEL ERG BEDANKT!!

Antwoord:
donderdag, 29 mei 2003

Je vertelt dat je vriend alleen nat is wanneer hij moe is en veel gedronken heeft en dat is logisch. Doordat hij moe is, slaapt hij vaster en voelt hij de signalen van zijn blaas niet terwijl hij door het vele drinken eigenlijk wakker moet worden om een keer extra te plassen ís nachts. Hij zou dan een wekker extra kunnen zetten. En voor dat hij gaat slapen moet hij proberen 2 keer te gaan plassen.
Informatie over medicijnen vind je op onze site. Via de homepage klik je ďtherapieĒ en daarna op ďniet medicamenteusĒ.
De meest voor de handliggende medicatie is Desmopressine (Minrin) . Dit medicijn vermindert de urine productie ís nachts. Het is wel belangrijk de goede dosering te nemen, 2 tabletjes per avond. Bij deze medicatie mag je vriend niet veel drinken. Een enkel pilsje (1-2) kan geen kwaad maar meer kan gevaarlijk zijn. Dan moet hij dus kiezen wat hij belangrijk vindt. Een andere medicatie is Oxybutinine, deze medicatie werkt op de blaasspier. Wanneer dat bij hem niet de oorzaak van het bedplassen is zal het niet helpen. Hij zal keuzes moeten maken. Ofwel weinig drinken en Minrin nemen ofwel meer drinken een er een of twee keer uitkomen. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag