Vraag:
zaterdag, 31 mei 2003

ik zit met een probleem. ik ben een hardnekkige bedplasser,
ik ben eingelijk nog nooit van bedplassen afgekomen
mijn ouders hebben de moed weggezakt dus ik draag luiers
ik draag al 3 maanden luiers maar de laaste maand ben ik droog
ik doe de luier zelf om of af (ligt er aan als ik goed ziek ben of als ik erg op mn donder gekregen heb )
ik heb besloten hem een keer niet te dragen, maar was gelijk nat die nacht. Ik heb het een week volgehouden en zelf mijn wekker gezet maar was nat. Geen dag droog dus ik ben luier weer gaan dragen en na 2 nachten was ik weer droog, dus ik vraag mij af moet ik de luiers door gaan dragen als ik droog wil blijven ???
ik ben 16 jaar /j,m
heb alles geprobeerd en zelfs therapie training
alles wat te proberen valt

Antwoord:
woensdag, 4 juni 2003

Het is niet zo dat je door het dragen van een luier droog wordt. Dat jij toch meer droog bent met een luier is toeval of je bent door het dragen van de luier meer bewust van je blaas. Je kunt er eigenlijk pas wat van zeggen wanneer je langere tijd droog bent achter elkaar, bijvoorbeeld 2-3 maanden. Het zou fijn zijn als het je toch lukt.
Je zegt ook alles geprobeerd te hebben. De vraag is natuurlijk waarom andere methoden bij jou niet geholpen hebben. Het kunnen verschillende oorzaken zijn. Ik noen er een paar.
-De wekker is niet op het juiste moment gebruikt, bijvoorbeeld omdat je te jong of te weinig gemotiveerd was.
-Je bent terug gevallen na het gebruik van de wekker en je hebt te lang gewacht om een “opfriscursus” te doen door de methode verkort te herhalen.
-Er is niet goed gekeken wat de oorzaak van het bedplassen is, zodat daar in de training extra aandacht aan is besteed.
- Je hebt niet geleerd ook wakker te worden van de wekker, wat bij sommige kinderen extra moeilijk is omdat ze moeilijk wekbaar zijn.
-Je hebt een extreem moeilijke wekbaarheid, waardoor een intensieve methode bij jou noodzakelijk is om dit patroon te doorbreken. Je moet leren beter wakker te worden. De droogbedtraining die beschreven staat op de site doet een appel op de wekbaarheid. Je vindt hem door op de homepage te klikken op “therapie” en daarna op “niet medicamenteus” en vervolgens op “droogbed”. Soms is het beter om daar begeleiding bij te hebben. Dit is afhankelijk van waar je woont. Er zijn een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals in : Meppel, Dordrecht, Arnhem, Deventer, Hoorn, Almelo.
-Je vertelt niet dat je Desmopressine (Minrin) geprobeerd hebt. Desmopressine is een hormoon welke het lichaam zelf aan maakt en die er voor zorgt dat de urine productie ’s nachts minder is dan overdag. Wanneer je te weinig van dit hormoon aanmaakt kan het zijn dat je zoveel urine produceert ‘s nachts, dat je blaas het niet redt en je er eigenlijk ’s nachts een keer uit moet. Wanneer je daar niet wakker van wordt, plas je in bed. Dit zelfde is het geval wanneer je blaas aan de kleine kant is en de urineproductie teveel is om door de blaas vast te houden. Dit alles in combinatie met moeilijke wekbaarheid. Minrin kan je dan helpen makkelijker droog te worden.
Deze medicijnen geven weinig bijwerkingen en kun je alleen via de huisarts krijgen.
Overweeg het bovenstaande nog maar eens, wanneer je toch weer regelmatig nat bent. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag