Vraag:
zondag, 1 juni 2003

Wij wonen in Manila en hebben drie kinderen. De oudste is 7 (augustus 8) en plast al jaren vaak in zijn bed, hoewel als ik hem op tijd savonds wek om naar de wc te gaan, hij ook vrij vaak droog blijft. Erger is dat hij vaak overdag ook 'druppelt' of een beetje plast, en zeer regelmatig (meerdere keren per week) een beetje in zijn broek poept. Wij zijn begonnen met laxeermiddelen en dwingen hem sochtends een grote boodschap op de wc te doen, wat veelal nog lukt ook. Niettemin gebeurt het nog regelmatig dat hij zijn broek een beetje bevuilt. Wat is dit, en wat kunnen we doen?
Overigens heb ik zelf vroeger ook wel last gehad van bedplassen, maar heb toen ik een jaar of 6 was tijdens een zomervakantie 6 weken op een vakantiekolonie in Zeist gezeten, en ik geloof dat dat goed geholpen heeft. Bestaat zoiets nog?

Antwoord:
woensdag, 4 juni 2003

Uw zoontje heeft een gecombineerd probleem, waarbij nog niet te zeggen is of het bedplassen een gevolg is van het plas- en ontlastingspatroon overdag of dat het een losstaand probleem is. Het is goed om allereerst de obstipatie aan te pakken met laxantia, goed drinken en vezelrijk eten en een toiletregiem. Dit kan enkele maanden duren voor het resultaat heeft, maar dan zou het kunnen dat uw zoontje overdag droog en schoon wordt en 50 % van de kinderen zijn dan ook ís nachts droog. Wanneer dat problemen blijft geven dan is het zinnig om er een kinderarts naar te laten kijken. Wanneer de problemen overdag zijn opgelost en hij plast toch nog in bed, dan kunt u het beste met de gangbare, goed werkende methode aan de gang, zoals beschreven op de site. Hij is op een leeftijd dat de wekmethode of de plaswekker goed zou kunnen helpen. Het is dan wel belangrijk dat de methode secuur wordt uitgevoerd. Wat betreft het bestaan van de zomerkampen kan ik u geen volledig antwoord geven. 20 jaar geleden was er nog niet zoveel bekend over goed methoden om van het bedplassen af te komen. Soms werden kinderen een tijdje elders onder gebracht met het idee dat zou kunnen helpen. Bij sommige met goed resultaat. U was droog na de kamp periode maar in hoeverre dat toeval is of dat er werkelijk gewerkt is aan het bedplassen is nog maar de vraag. Beter is een van de methode te proberen die wetenschappelijk bewezen hebben dat ze effectief zijn, zoals de plaswekker of de droogbedtraining of medicatie. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag