Vraag:
zondag, 1 juni 2003

Hallo
Mijn zoon Wiljan is 8 jaar (24-9-1994) en plast dagelijks een of twee keer in bed snachts. Sinds een half jaar is hij overdag droog en poep vrij. Maar soms gaat dat nog mis. Ik heb er met de was erg veel werk mee,maar het ergste vind ik het voor mijn zoon.Hij schaamde zich er nooit voor en dan zijden zijn vriendjes of de juf,Wiljan je stinkt of je bent nat. Ga naar huis en verschoon je. Dan keek hij ze soms aan en speelde gewoon verder in zijn vieze kleding het kan hem niets schelen nu soms nog niet. Alleen hij heeft de leeftijd dat hij bij vriendjes wil spelen en dan begint hij zich nu voor te schamen want dan moet de luier om anders is hij nat bij een ander in bed.Wat kan ik hier toch aan doen?
Ik weet het niet meer! Ik heb stikkers geplakt ,Beloningsysteen bv snoepje,geld enz. Plaswekker enkele weken het hele huis was er wakker van maar hij sliep rustig door.Hem 's nachts een paar keer goed wakker maken door met hem te praten en zelf zijn bed afhalen en laten opmaken en zelf zijn poepbroeken laten uitspoelen en wassen. Maar niets van dit alles hielp ook maar enigzins. Weten jullie raad? Wij willen er allebei zo graag vanaf.

Groetjes van Jolanda en Wiljan

Antwoord:
woensdag, 4 juni 2003

Uw zoontje heeft een gecombineerd probleem, waarbij nog niet te zeggen is of het bedplassen een gevolg is van het plas- en ontlastingspatroon overdag of dat het een losstaand probleem is. Het kan zijn dat zijn darmen vol ontlasting zit waardoor hijde blaas niet goed voelt en ook ontlasting verliest. De huisarts kan dat constateren en kan dan een drankje voorschrijven. Het is belangrijk om allereerst de obstipatie aan te pakken met laxantia (via de huisarts), goed drinken (1,5 liter) en vezelrijk eten (bruin brood en verse groenten)en een toiletregiem ( 2 maal per dag na het eten 5 minuten op de toilet zitten om een defaecatie poging te doen). Dit kan enkele maanden duren voor het resultaat heeft, maar dan zou het kunnen dat uw zoontje overdag droog en schoon wordt en 50 % van de kinderen zijn dan ook ís nachts droog. Wanneer dat problemen blijft geven dan is het zinnig om er een kinderarts naar te laten kijken. Wanneer de problemen overdag zijn opgelost en hij plast toch nog in bed, dan is het zinnig om te gaan trainen waarbij hij oefent om beter wakker te worden. De wekbaarheid is een probleem bij uw zoontje.
Het is niet altijd eenvoudig om te leren hoe je beter wakker kunt worden. Wanneer hij wakker wordt van bijvoorbeeld een geluid dan wordt hij ook makkelijker wakker van de signalen van zijn blaas. Hij zou dan voor het slapen gaan een geluid of woord (wachtwoord) in zijn hoofd moeten prenten Hij moet het geluid of wachtwoord een paar keer voor het slapen gaan herhalen. Het moet iedere avond een ander woord of geluid of wachtwoord zijn. ( fluitje, keukenwekker, bromtol, ratel,radio). Wanneer u hem wekt moet hij eerst het wachtwoord of het geluid zeggen en daarna gaat hij eruit om te plassen. Wanneer hij het ís morgens nog weet dan is het al heel knap. Een wekschema hanteren waarbij hij ís avonds 1,5 uur na het slapen gaan gewekt wordt en 1 uur daarna nog eens met de oefeningen om goed wakker te worden is een zinvol trainingsprogramma. Hij moet daarbij ook een kalender of dagboek bij houden om er een wedstrijd van te maken. Dit zelfde geldt voor de plaswekker. Allereerst moet hij leren wakker worden van het geluid van de plaswekker. Daar moet hij voor het slapen gaan mee oefenen. In het boek ďbedplassen daar wil je vanaf!Ē door Z. Mulder en M. Vijverberg staan uitgebreide instructies over het gebruik van de plaswekker of de methode hoe je een kind moet wekken. De boekgegevens staan op de site op de nieuwspagina. Misschien iets voor u. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag