Vraag:
maandag, 2 juni 2003

hallo, ik heb een vraag, ik heb 4 kinderen, 3jongens en een meisje in de leeftijd van 10,8,7 en het meisje is 5jaar.
onze jongens zijn bedplassers, ze zijn nog nooit droog geweest, elke nacht kleddernat en zelfs met luier is het bed regelmatig nat, alle middelen hebben we al geprobeerd, plaswekkers, medicijnen, oppakken, na 17.00uur geen drinken meer, van alles maar niks schijnt te werken. We schenken er niet veel aandacht aan en zeggen ook steeds dat ze er niks aan kunnen doen maar de oudste 2 schamen zich, mijn oudste zoon kwam vanmiddag bij me en was zo verdrietig, waarom hij toch elke keer nat was en zijn kleine zusje droog dat gaat er bij hem niet in! Ze worden geen van allen gepest en ze vertellen het ook wel als er over gepraat wordt maar ik wil ze zo graag helpen alleen ik weet geen oplossing meer, als er iemand is met hetzelfde probleem en een oplossing heeft.... heeeeel graag!
bij voorbaat dank, Patries Z.

Antwoord:
woensdag, 4 juni 2003

De vraag is altijd waarom een training niet is aangeslagen. Meestal zijn net niet de goede oefeningen gedaan, bijvoorbeeld om de wekbaarheid te verbeteren. Qua medicijnen is het belangrijk om te achterhalen of de goede dosering is gegeven. Van de desmopressine (Minrin) mag ze 2 tabletjes. Soms is het ook een oplossing om te trainen in combinatie met medicijnen. Belangrijk is om te achterhalen in hoeverre er sprake is van een kleine blaascapaciteit of een hoge urineproductie. Vaak is het een combinatie van factoren waardoor ze in bed plassen. Vaak is de slechte wekbaarheid wel een groot probleem. Dat wil zeggen dat ze moeilijk wakker te krijgen zijn en daardoor voelen ze ook de signalen van de blaas niet.
Wanneer u overweegt om weer te trainen, is het van belang dat er getraind wordt, waarbij ook de wekbaarheid verbeterd wordt. Ik geef een paar suggesties:
1. De Droogbedtraining heeft extra oefeningen die de wekbaarheid verbeteren. Informatie vindt u op de site via de homepage bij ďtherapie/niet medicamenteus/droogbedĒ.
2. Op de nieuwspagina wordt een boek aanbevolen ďBedplassen, daar wil je vanaf!Ē daar vind je instructies in voor kinderen en jongeren. Ook de Droogbedtraining en een Turbotraining wordt uitgelegd en geÔnstrueerd.
3. Soms is begeleiding nodig. De volgende ziekenhuizen geven begeleiding: het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, het ziekenhuis in Dordrecht, het Twenteborg ziekenhuis in Almelo en het ziekenhuis in Eindhoven. Zij weten veel van dit probleem af. Op onze site kun je ook naar links klikken voor particulieren adviesbureaus. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag