Vraag:
dinsdag, 3 juni 2003

Ons dochtertje van 2,5 jaar is sinds 3 maanden zindelijk. Na een paar weken overdag volgde een wisselend patroon van nacht droog, nacht nat, paar dagen droog, nacht nat. Ervan uitgaande dat dit vanzelf goed zou komen, hebben we de luier gewoon elke nacht omgedaan. De laatste 2 weken is ze echter weer elke nacht nat. Hebben we het verkeerd aangepakt? Hadden we haar vanaf het begin ook 's nachts zonder luier moeten laten slapen? Is er sprake van gewenning? Wat kunnen we nu het beste doen of is het beter juist niets te doen, gezien haar jonge leeftijd.
In ons achterhoofd speelt het volgende mee: de oudste van ruim 4 is 's nachts niet zindelijk; ze is dit ook geen enkele nacht geweest vanaf het begin. Een paar maanden terug hebben we geoefend met behulp van de door u genoemde tips (beloningssysteem, na anderhalf uur laten plassen, bewust/wakker laten plassen, zonder luier laten slapen). Vijf nachten lang (niet aaneengesloten)is ze droog geweest, waarbij ze soms wel na anderhalf uur slapen plaste en soms niet. Daarna is ze geen enkele nacht meer droog geweest. Zelf wil ze wel graag en we hebben besloten als ze vijf is weer te gaan oefenen. We hebben twee nichtjes van 8 en 10 die 's nachts nog niet zindelijk zijn, dus wellicht is er sprake van enige mate van erfelijkheid (zelf hebben we hier als kind geen problemen mee gehad).
Dit alles bedenkend, vragen we ons af: wat is wijsheid?!

Bij voorbaat hartelijk dank!
Met vriendelijke groeten,
A.R.V. te H.

Antwoord:
woensdag, 4 juni 2003

Het is nog niet wetenschappelijk aangetoond welke rol de luier speelt in het proces van zindelijk worden. TNO in Leiden gaat er wel een onderzoek naar doen. Ik kan u dus nog geen goed antwoord geven wat het beste is. Tot nu toe is het advies om, wanneer u denkt dat het kind toe is aan droog worden ís nachts, de luier enkele nachten af te laten. Wanneer zij iedere nacht nat is dan weer om te doen en het latere nog eens te proberen. Een keer wekken kan soms nog nodig zijn. U geeft zelf al aan, bij beide kinderen, dat de leeftijd nog jong is en dat er nog veel kans bestaat dat ze spontaan droog worden. Ik begrijp uw ongerustheid wel omdat bedplassen erfelijk bepaald kan zijn. Forceren heeft ook geen zin, dus af en toe spelenderwijs proberen. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag