Vraag:
woensdag, 4 juni 2003

Mijn dochter is bijna 10 jaar en heeft iedere nacht
een natte luier. Als ik haar wakker maak om op de wc
te zetten lukt dat niet want ze reageert driftig en
weet er als ze wakker wordt s 'morgens niets meer van.
Mijn vraag is wat ik hier nu aan kan doen om haar zindelijk
te krijgen. Overdag gaat het goed.

Antwoord:
zaterdag, 7 juni 2003

Als uw dochter driftig reageert en de volgende ochtend dat niet meer goed weet, dan is ze niet goed wakker als u haar op de wc probeert te zetten. Veel bedplassers hebben daar last van.
Ik adviseer dan nog wel eens om eerst overdag te trainen zodat je weet wat je moet doen als je wakker wordt (gemaakt). Dat gaat als volgt: spreek met uw kind af dat u af en toe, zonder dat uw kind het weet een (kook)wekker overdag laat afgaan. Op het moment dat de wekker af gaat, moet uw kind stoppen waar het mee bezig is (het maakt niet uit of dat nu spelen, eten, tv-kijken, computeren of iets anders is), naar de wc gaan, gaan plassen en weer verder gaan waar het mee bezig was. Zo leert het kind overdag goed wat het moet doen als het een bepaald signaal hoort. Vaak weet het kind dan ook 's nachts beter wat het moet doen als het wakker gemaakt wordt.
Een tweede advies is om uw kind te leren alert te gaan slapen. Dat houdt in dat het kind voordat het gaat slapen een paar keer hardop tegen zichzelf zegt: als ik moet plassen of als pappa/mamma mij wakker maken, moet ik goed wakker worden en op de wc gaan plassen. Daardoor weet het kind sneller wat het moet doen als het wakker wordt van ofwel u, ofwel het gevoel van een volle blaas.
Tenslotte kunt u controleren of uw kind echt wakker is door het een afgesproken wachtwoord te laten zeggen (b.v. wat het die avond heeft gegeten) voordat het op de wc mag gaan plassen.

Succes,

met vriendelijke groet,

Frank van Leerdam
jeugdarts en secretaris bestuur KennisCentrum Bedplassen

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag