Vraag:
vrijdag, 6 juni 2003

Onze zoon Dustin word in oktober 4 jaar en is nog niet zindelijk.
Hij plast dus wel op de wc., maar dat zijn kleine plasjes.
Doorplassen lukt niet, hij zegt dan dat dat niet meer lukt.
en dan vlak daarna doet hij een enorme plas in zijn broek.
Ook drukken durft hij niet op de wc.
Toevallig vanmorgen zat hij uit bed vandaan op het toilet en schrok een beetje en zei gelijk ik hoef niet.
Tot mijn verbazing had hij gedrukt op de wc.
Hardstikke goed, nu mag je 2 stikkers plakken.
Oh! is dan zijn antwoord en trekt snel de wc door.
Hoe kan ik dit nu het beste aanpakken?

Antwoord:
zaterdag, 7 juni 2003

Geachte mevrouw,

U beschrijft onzindelijkheid overdag en daar gaat deze site eigenlijk niet over. Toch wil ik proberen u een antwoord te geven.
het is wat lastig vanaf hier in te schatten of er nu wel of niet een probleem is bij uw zoon. Niet op de wc durven plassen en poepen komt haast bij elk kind wel in een periode voor. Meestal is dat maar tijdelijk en met positief stimuleren lukt het uiteindelijk wel.
Het niet durven kan te maken hebben met allerlei kinderangsten of met een keer een vervelende ervaring (meestal pijn door verstopping) op de wc.
Sommige kinderen worden daar zo bang van dat ze acuut stoppen met plassen of poepen als ze voelen dat er een grote plas/poep aankomt, bang voor de pijn. Vervolgens gebeurt het natuurlijk toch, meestal op een moment dat ze er geen erg in hebben, en zit alles in de luier. Als ze dan knijpen als ze op de wc zitten om de verwachte pijn tegen te houden, dan maken ze het zichzelf alleen maar moeilijker want dan moeten ze tegen een druk in plassen of poepen en dat geeft alleen maar meer pijn en kan tot allerlei vervelende complicaties leiden. Van belang is dus om uw kind ontspannen op de wc te laten zitten, met de voetjes ondersteund (b.v. met een stoofje) en rechtop zittend (niet half in de wc-hangend, of juist helemaal op het randje balancerend), maak eventueel gebruik van een toiletverkleiner of desnoods gewoon nog van een potje.
Er bestaat echter ook nog een afwijking waarbij kinderen zogenaamde kleppen in hun plasbuis hebben waardoor ze niet helemaal uit kunnen plassen, maar als ze dan opstaan, komt er toch nog een hele lading achteraan. Deze afwijking zal niet vanzelf overgaan en moet geopereerd worden.
Ik kan niet goed inschatten wat er bij uw zoon aan de hand is. Het beste kunt u er eens met uw huisarts of jeugdarts/CB-arts/schoolarts over praten.

met vriendelijke groet en succes met het zindelijk worden,

Frank van Leerdam
jeugdarts, bestuurslid KCB.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag