Vraag:
zaterdag, 7 juni 2003

Ik ben man, 40 jaar oud. Ik plas nooit in bed maar soms kom ik wakker terwijl ik doodgemoedereerd ergens in de slaapkamer sta te plassen.Dit fenomeen heeft zich tussen mijn 20ste en nu ongeveer een achttal keer voorgedaan.Een aantal keer had ik wel alkohol gebruikt voor het slapengaan, maar het doet zich ook voor als niets gedronken heb, als ik heel vermoeid ben en moeilijk de slaap heb kunnen vatten. Dit is bijzonder vervelend: telkens je elders gaat slapen denk je "wat als..."
Wat is de oorzaak hiervan? Is het een gekend probleem en kan er preventief iets aan gedaan worden aub?

Antwoord:
zaterdag, 7 juni 2003

Ja, dit is een vaker voorkomend probleem. Kennelijk wordt u op die momenten wel wakker van het gevoel van een volle blaas, maar net niet genoeg om echt goed wakker te zijn en naar de wc te gaan. U denkt al bij de wc te zijn, terwijl u er nog niet bent. Dit komt inderdaad meer voor als u om wat voor reden dan ook, moeilijker wakker wordt dan anders, b.v. als u teveel alcohol gedronken heeft of te weinig slaap heeft gehad in de dagen ervoor of teveel met iets anders bezig bent.
Ik heb twee adviezen voor u:
De oplossing die vaak werkt is alert slapen: een paar keer tegen uzelf zeggen voor het slapen gaan: als ik voel dat ik een volle blaas heb, moet ik goed wakker worden!! Ik noem dat het schiphol effect: als u vanacht om drie uur wakker moet worden om naar schiphol te gaan en u zet de wekker om drie uur, geheid dat u vijf voor drie wakker wordt en meteen weet dat u naar schiphol moet terwijl u anders nooit op dat tijdstip wakker wordt. U bent er op gaan liggen. Dat kan op dezelfde manier ook met het gevoel van een volle blaas. U moet uzelf inprenten dat u goed wakker moet worden van het gevoel van een volle blaas.
Het tweede advies is plassen-rusten-plassen (op de dagen dat u weet dat u moeilijker wakker wordt): voor het slapen gaan goed uitplassen, dan 10-15 minuten gaan liggen, dan opstaan en weer een keer gaan plassen. De meeste urine wordt nl. in het begin van de nacht gemaakt en als u dat alvast kwijt bent, krijgt u pas later in de nacht het gevoel van een volle blaas. U heeft dan al meer geslapen en kan waarschijnlijk makkelijker wakker worden.

Succes en laat u zich hierdoor vooral niet beperken in het reizen en elders slapen.

groet,

Frank van Leerdam
jeugdarts, bestuurslid KCB


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag