Vraag:
maandag, 9 juni 2003

hallo ik ben 13 jaar en ik heb nog eerder nooit bedgeplast alleen de laatste maanden plas ik elke week in mijn bed hoe komt dit kunnen jullie mij daar antwoord opgeven ik schaam mijn eigen er voor!!!!!!

Antwoord:
woensdag, 11 juni 2003

Het is erg moeilijk te zeggen waarom jij nu weer in je bed bent gaan plassen. Daar zouden we eerst veel meer informatie en onderzoek van je moeten hebben om dat te kunnen vertellen.
Sommige kinderen gaan opnieuw in hun bed plassen als er iets bijzonders is gebeurd of gaat gebeuren in hun leven (b.v. scheiding ouders, nieuw broertje/zusje, verhuizingen, schoolverandering, ziekte, mishandeling, of iets dergelijks), maar soms gebeurd het ook zonder dat er een reden gevonden wordt. Kennelijk is het droog zijn dan een wankel evenwicht geweest in je lichaam en ben je nu net weer onder het evenwicht gezakt. Dan moet je weer opnieuw leren om droog te slapen. Je zou eens kunnen beginnen om te zorgen dat je niet te moe naar bed gaat (zorg dus dat je voldoende slaap krijgt), goed uit te plassen voor het naar bed gaan. Dan in bed eerst nog even 10-15 minuten liggen en dan weer opstaan en nog een keer gaan plassen. Vervolgens moet je een paar keer tegen jezelf zeggen dat je echt goed wakker moet worden als je voelt dat je naar de w.c. moet (alert slapen noemen we dat: je moet er op gaan liggen zoals je er ook op gaat liggen als je weet dat je een keer heel vroeg op moet staan).
Het kan echter ook zijn dat het bedplassen een symptoom is van een andere aandoening. Daarom is het van belang om goed uit te laten zoeken door de huisarts of schoolarts dat er niets anders aan de hand is. Je hoeft je er echt niet voor te schamen, want op jouw leeftijd zijn er echt nog wel meer kinderen die in hun bed plassen (ongeveer 2 op de 100) en je doet het toch niet expres! Zoek er maar hulp voor.

Succes met weer droog worden,

Frank van Leerdam
jeugdarts, lid bestuur KCB.


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag