Vraag:
dinsdag, 10 juni 2003

ik ben een jongen van 12 jaar en ik plas veel in mijn bed. ik wil daar graag van afkomen want ik slaap regelmatig bij vriendjes. Daarvoor heb ik dan wel medicijnen maar ik wil er zelf afkomen zonder medicijnen. Wat zijn de beste trainingen om het jezelf af te leren?

Antwoord:
woensdag, 11 juni 2003

De beste training is met behulp van een plaswekker. Daarmee worden de meeste gevallen in gemiddeld twee maanden droog.
Een aantal dingen die je zelf ook al goed kunt doen is:
*zorg dat je 's avonds geen cafeÔnehoudende dranken drinkt (zoals cola, koffie en thee) want die zorgen er voor dat je meer urine aanmaakt.
*plassen-rusten-plassen, d.w.z. voor het naar bed gaan goed uitplassen, dan 10-15 minuten gaan liggen en daarna opstaan en nog een keer plassen.
*alert gaan slapen, d.w.z. voor het slapen jezelf goed inprenten dat je wakker moet worden als je blaas aangeeft dat de blaas vol met urine zit.
*blaastraining, d.w.z. een keer veel gaan drinken zodat je voelt dat je snel naar de wc moet, dan in de buurt van de wc blijven, maar nog even 5 minuten wachten zodat je goed voelt wat het gevoel van een volle blaas is en wat je dan moet doen (je sluitspier aanspannen totdat je op de wc bent). Als je dat overdag traint, kun je het 's nachts misschien ook beter.
Verder is er onlangs een goed boekje verschenen met allerlei tips hoe je droog kunt worden. Als je onderstaande link volgt dan zie je meer over dat boekje,

Succes met droog worden,

Frank van Leerdam.
jeugdarts, bestuurslid KCB.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag