Vraag:
dinsdag, 10 juni 2003

Hallo,
Mijn dochter van 9 jaar is s' nachts nog steeds niet zindelijk. De plaswekker die we aangeschaft hebben, wordt ze wel wakker van, trekt slaperig de stekker eruit zoals van alle apparaten die er nog meer op haar kamer staan en gaat vervolgens weer slapen en plast alsnog in haar oefenbroek. Ze vindt het zelf erg vervelend!! Als we haar 's avond wakker maken wat niet echt lukt plast ze slaperig en is 's morgens soms droog. Hoe kunnen we haar minder vast laten slapen??

Antwoord:
donderdag, 12 juni 2003

Daar zijn verschillende hulpmiddeltjes voor: allereerst kunt uw dochter proberen 'alert' te slapen, d.w.z. dat ze voor het slapen een paar keer hardop tegen zichzelf zegt: als ik de wekker hoor, of als ik voel dat ik een volle blaas heb, moet ik goed wakker worden. Soms lukt het dan om sneller wakker te worden zoals u waarschijnlijk ook wakker wordt vlak voordat de wekker afgaat als u de wekker eens een keer midden in de nacht moet zetten.
Een andere manier is het plassen-rusten-plassen: goed uitplassen voor het slapen, dan 10-15 minuten gaan liggen en dan opstaan en nog een keer gaan plassen. De meeste urine wordt in het begin van de nacht gemaakt. Als ze de eerste hoeveelheid nachtelijke urine dan al weer kwijt is, heeft ze pas later in de nacht een volle blaas en kan dan misschien beter/makkelijker wakker worden.
Een derde manier is trainen overdag: u zet op onverwachte momenten een wekker overdag. Als die wekker afgaat moet uw dochter stoppen waar ze mee bezig is (of dat nu spelen, eten of tv-kijken is), naar de wc gaan en weer verder gaan waar ze mee bezig was. Als ze dat overdag goed traint, lukt het soms ook 's nachts om beter te weten wat ze moet doen als de wekker gaat.

Lukt dat niet dan is er ook recent nog een mooi boekje verschenen waar veel tips voor kinderen en ouders in staan om droog te kunnen worden. Via onderstaande link komt u op een pagina met meer informatie over dat boekje.

Succes,

Frank van Leerdam
jeugdarts, bestuurslid KCB

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag