Vraag:
dinsdag, 10 juni 2003

Vorige week kwam mijn dochter van 15 's ochtends naar me toe: ze had in haar bed geplast! Ze schaamde zich duidelijk enorm voor wat er gebeurt was. Ik heb haar gerust gesteld en verteld dat zoiets altijd wel eens kan gebeuren. Maar in het weekend is het weer gebeurt en ook vanochtend was haar bed nat.
Als kind was ze rond haar 5e 's nachts zindelijk, maar ze heeft wel tot haar 12e geregeld een "ongelukje" gehad. Daar heeft ze nu ook al jaren geen last meer van gehad.
Hoe kan dit nu ineens weer gebeuren. Ik heb wel vaker gehoord dat pubers ineens weer in bed gaan plassen. Ze zit er vreselijk mee. Zeker alsje bedenkt dat ze met school geregeld e paar dagen weg gaan.
Dank voor uw reactie.

Nathalie

Antwoord:
donderdag, 12 juni 2003

Geachte mevrouw,

Het is erg moeilijk te zeggen waarom uw dochter nu weer in bed is gaan plassen. Daar zouden we eerst veel meer informatie en onderzoek van haar moeten hebben om dat te kunnen vertellen.
Sommige kinderen gaan opnieuw in hun bed plassen als er iets bijzonders is gebeurd of gaat gebeuren in hun leven (b.v. scheiding ouders, nieuw broertje/zusje, verhuizingen, schoolverandering, ziekte, mishandeling, of iets dergelijks), maar soms gebeurd het ook zonder dat er een reden gevonden wordt. Kennelijk is het droog zijn dan een wankel evenwicht geweest in haar lichaam en is ze nu net weer onder het evenwicht gezakt. Dan moet ze weer opnieuw leren om droog te slapen. Ze zou eens kunnen beginnen om te zorgen dat ze niet te moe naar bed gaat (zorg dus dat ze voldoende slaap krijgt), goed uit te plassen voor het naar bed gaan. Dan in bed eerst nog even 10-15 minuten liggen en dan weer opstaan en nog een keer gaan plassen. Vervolgens moet ze een paar keer tegen zichzelf zeggen dat ze echt goed wakker moet worden als ze voelt dat ze naar de w.c. moet (alert slapen noemen we dat: je moet er op gaan liggen zoals je er ook op gaat liggen als je weet dat je een keer heel vroeg op moet staan).
Het kan echter ook zijn dat het bedplassen een symptoom is van een andere aandoening. Daarom is het van belang om goed uit te laten zoeken door de huisarts of schoolarts dat er niets anders aan de hand is. Op haar leeftijd zijn er inderdaad nog wel meer kinderen die in hun bed plassen (ongeveer 2 op de 100). Voor de logeerpartijen en schoolkampen kan ze ook prima bij de huisarts om een medicijn vragen (desmopressine) waarmee ze gedurende die dagen droog kan zijn.
Succes met het weer droog worden van uw dochter,

Frank van Leerdam
jeugdarts, bestuurslid KCB


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag