Vraag:
dinsdag, 10 juni 2003

Onze dochter van bijna 11 jaar plast s'nachts nog steeds in bed. Zij heeft problemen met leren. Ze gaat naar het speciaal onderwijs. wat kunnen we hier aan doen.
Ook onze zoon van 8 heeft overdag een plasprobleem, hij "vergeet"tijdens het spelen te plassen.
Wat kunnen we hier aan doen.

Zelf heb ik tot mijn 15e jaar plasproblemen gehad, is dit erfelijk? Ik heb toen medicijnen gehad van een zenuwarts, ik kan mij helaas niet meer herinneren wat voor medicatie dit was.

Met vreindelijk groet, Tinus

Antwoord:
donderdag, 12 juni 2003

Kinderen die op het speciaal onderwijs zitten plassen vaker in hun bed dan kinderen die op het regulier onderwijs zitten. Uw dochter is dus zeker de enige niet.
Het blijkt dat de gewone behandelingen vaak ook heel goed werken bij de kinderen op het speciaal onderwijs, zoals bijvoorbeeld de plaswekker. Via onderstaande link komt u op een pagina over niet medicamenteuse behandelingen. Vervolgens kunt u van daar uit doorklikken naar o.a. de pagina's over de plaswekker.
Er zijn ook medicijnen tegen het bedplassen. Probleem is dat de meeste kinderen weer nat worden als er weer gestopt wordt met die medicijnen, maar in bijzondere situaties kunnen ze zeker een goed hulpmiddel zijn. Het medicijn dat op het moment het beste werkt met de minste bijwerkingen is desmopressine (Minrin). Via de link aan de zijkant therapie kunt u doorklikken naar de pagina medicamenteus en daar kunt u meer informatie over medicijnen vinden.
Bedplassen is inderdaad voor een deel erfelijk, d.w.z. dat het in bepaalde families veel meer voorkomt. Als ťťn of beide ouders ook nog lang in hun bed hebben geplast, is de kans groot dat de kinderen dat ook doen.

Wat betreft uw zoon: deze site gaat eigenlijk over bedplassen en niet over broekplassen. Ik wil u toch een tip geven: u zou met uw zoon een vast toiletschema af kunnen spreken. Hij moet dan op 6 vaste momenten op de dag (b.v. bij opstaan, voor naar school gaan, 1e keer thuis komen, 2e keer thuis komen, voor eten en voor slapen) naar de wc gaan om te plassen of hij nu wel of niet voelt dat hij naar de wc moet. Als hij dan geweest is mag hij een kruisje of zonnetje op een kalender tekenen en bij 5 zonnetjes mag hij b.v. kiezen wat er gegeten wordt of een half uurtje langer opblijven. Daarmee valt er voor hem wat "te verdienen" en wordt het ook zijn eigen verantwoording. U hoeft dan niet meer de hele dag achter hem aan te lopen maar alleen 's avonds te kijken of er 6 zonnetjes zijn.

Succes,

Frank van Leerdam
jeugdarts, bestuurslid KCB

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag