Vraag:
woensdag, 11 juni 2003

Ons zoontje van 6,5 jaar plast nog iedere nacht in z'n bed. Hij vindt het zelf erg vervelend en is in staat de hele nacht wakker te blijven om maar niet in z'n broek te plassen. Door de schoolarts wordt gezegd dat je pas vanaf een jaar of 8 actie hoeft te ondernemen. Wij hebben zelf al vanalles geprobeerd. Van na 17.00 uur niets meer drinken tot drie keer per nacht op de wc zetten. Bij deze laaste variant plaste hij zelfs tussendoor nog in z'n broek. Wat is wijsheid? Gewoon de natuur z'n beloop laten nemen, of toch nu al actie ondernemen?

Antwoord:
donderdag, 12 juni 2003

Als zowel u als uw zoon zelf erg graag willen dan kan er ook al voor de leeftijd van 8 jaar gewerkt worden aan het droog worden. Uw schoolarts is wat dat betreft kennelijk niet helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit terrein.
Wij hebben met een onderzoek bij TNO aangetoond dat zelfs kinderen van 5 jaar al met de plaswekker droog kunnen worden, als kind en ouders maar gemotiveerd zijn en er gebruik wordt gemaakt van de goede plaswekkers.
Als ik het verhaal echter zo lees, dan plast uw zoon meerdere keren per nacht in zijn bed. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn dat hij een kleine blaas heeft of misschien een overactieve blaas.
Wat u naast de plaswekker zou kunnen proberen is met blaastraining de inhoud van zijn blaas te vergroten. Dat gaat als volgt: veel laten drinken zodat hij snel voelt dat hij naar de wc moet en als hij dan voelt dat hij naar de wc moet, proberen nog 5 minuten op te houden.

Lukt het met de plaswekker niet om binnen 2-3 weken verbetering in de situatie te krijgen, dan moet u nog eens terug naar de schoolarts of schoolverpleegkundige of huisarts om eens goed uit te laten zoeken of het wel de normale vorm van bedplassen is of dat er misschien toch meer een blaas/incontinentieprobleem is.

succes met droog worden,

Frank van Leerdam
jeugdarts, bestuurslid KCB

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag