Vraag:
zaterdag, 14 juni 2003

ik ben een jongen van 10 jaar en plas zelf no bijna elke nacht in bed. ik heb de plaswekker al geprobeerd maar die werkte niet. ook minrin werkte niet zelfs geen 2 tabletten het is erg vervelend als ik op kamp ga dus ik wil weten hoe ik er van af kan komen

Antwoord:
maandag, 16 juni 2003

Dat is natuurlijk niet zomaar te vertellen. Van belang is om eerst goed uit te zoeken waarom de plaswekker en de desmopressine (minrin) niet gewerkt heeft.
Wat betreft de plaswekker: werkte het apparaat wel goed en had je wel goed geoefend zodat je wist wat je moest doen als 's nachts de wekker af ging?
Wat betreft de medicijnen: sommige kinderen plassen al vroeg in de nacht op een moment dat de medicijnen nog niet volledig werken en je nog moeilijk wakker kunt worden van het gevoel van een volle blaas. Bij die kinderen lukt het soms wel als de medicijnen een uurtje eerder ingenomen worden. Van belang is dan wel om daarna niet meer zoveel te drinken. Andere kinderen plassen pas 's morgens vroeg, vlak voor het wakker worden. Bij die kinderen is het medicijn al weer uitgewerkt. Bij hen lukt het soms wel droog te blijven als ze de medicijnen pas innemen op het moment dat hun ouders naar bed gaan. Die moeten hen dan even wakker maken om het medicijn te laten nemen, eventueel nog even te laten plassen en dan weer verder slapen. Soms lukt het dan wel om droog te blijven.
Het is een kwestie van proberen om te kijken of een van bovenstaande adviezen bij jou werkt.
Onlangs is een goed boekje verschenen met allerlei adviezen voor kinderen en hun ouders die droog willen worden. Via onderstaande link lees je meer over dat boekje.
Mocht het echt niet lukken dan kun je nog contact opnemen met het incontinentiecentrum in Meppel waar speciale trainingen gegeven worden. Het telefoonnummer daarvan is 0522-233850.

Succes met droog worden en alvast een prettig kamp gewenst.

met vriendelijke groet,

Frank van Leerdam,
jeugdarts, secretaris KCB

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag