Vraag:
dinsdag, 17 juni 2003

onze zoon van nu 11 jaar plast nog steeds iedere avond in bed.Wij hebben in het verleden verschillende dingen geprobeerd.Dit alles heeft nog steeds niet tot een vermindering van het bedplassen geleid.Diverse medicijnen,neussprays e.d.homeopatische middelen,de plaswekker,het s`nachts wakker maken om hem te laten plassen enz.Onlangs hebben we een afspraak met een uroloog van het Academisch ZKH.(02-07-03)gemaakt,om te kijken of er iets anders aan de hand is.Op het moment zijn we met een training bezig.We spreken s`avonds een wachtwoord af
daarna gaat hij slapen,waarna ik hem s`nachts om 01.30 uur wakker maak, hem het wachtwoord laat zeggen,daarna laten plassen.Dit herhaalt zich dezelfde nacht ook nog om 04.00 uur en om 06.30 uur.Door deze intensieve training( 2 weken) is hij inmiddels al een aantal nachten droog geweest 5 stuks waarvoor wij hem ook uitvoerig voor prijzen.Mijn vraag is eigenlijk:Is dit de weg waarop wij door moeten gaan,want zodra ik maar even van het schema afwijk door b.v.(zelf door de wekker heen slapen,of hij gaat later op bed waardoor de tijden niet overeen komen)Dan gaat het direct weer mis.Als hij in het weekend wanneer men hem na 6.30 uur niet meer wekt om te laten plassen en hij slaapt uit tot 11.00 uur.Ook dan is hij nat.

Antwoord:
donderdag, 19 juni 2003

Op zich bent u wel op de goede weg, maar er moet nog het nodige gebeuren. Als ik het zo lees, dan plast hij heel vaak in bed. Moet hij overdag ook zo vaak naar de wc om te plassen? Dan is het inderdaad verstandig om eens goed uit te laten zoeken of er niets anders aan de hand is.
Dit verhaal klinkt het meest als een incontinentieprobleem op basis van blaasproblemen. Daarvoor zijn andere trainingen en medicijnen nodig dan voor de normale vorm van bedplassen. In principe bent u daarvoor bij een uroloog op de juiste plek, zoland die maar gespecialiseerd is in behandeling van kinderurologische problemen.
Wellicht een paar tips om het effect van het opnemen nog wat te versterken:
*alert slapen: voor het slapen gaan goed tegen zichzelf (hardop) laten zeggen: als ik voel dat ik moet plassen, moet ik goed wakker worden en op de wc plassen.
*plassen-rusten-plassen: voor het slapen gaan goed uitplassen, dan zo'n 10 minuten gaan liggen en dan nog een keer gaan plassen.
*het opnemen door u vervangen door het wakker maken met een gewone wekker die hij zelf kan zetten op het juiste tijdstip.

Succes met droog worden,

Frank van Leerdam,
jeugdarts, bestuurslid KCB


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag