Vraag:
dinsdag, 17 juni 2003

geachte,
Ik ben een meisje van 20 en woon al 2 jaar samen.Ik geraak van het bedplassen niet af, maar daar heb ik me al bij "neergelegd".Mijn grootste probleem is dat ik m'n vriend zijn nachtrust ontneem. Hij is een slechte slaper en wordt er wel van wakker. We willen niet apart slapen, maar dit is niet uit te houden. methodes om van bedplassen af te geraken ken ik uit mijn hoofd. Ik ben echt radeloos. Zou het vreselijk vinden moest ons relatie daardoor op de klippen lopen, want het gaat echt goed. Ik hoop dat jullie misschien een oplossing hebben. bedankt alvast om naar mijn vraag te luisteren.

Antwoord:
zondag, 22 juni 2003

Hallo,

Dat zal niet makkelijk zijn voor jullie. Als je vriend trouwens echt van je houdt, dan zal jullie relatie hierdoor niet op de klippen lopen hoor!
Vaak merken wij dat tieners en volwassenen die al van alles geprobeerd hebben, en die denken dat er niets meer aan gedaan kan worden, met goede begeleiding toch droog te krijgen zijn. Dat komt soms omdat de methoden niet goed of niet lang genoeg of niet in de goede combinatie zijn toegepast, ofwel omdat er nu nieuwe technieken en methoden zijn die 10 jaar geleden nog niet bestonden.
Op jouw leeftijd is er dan echter wel meestal een goede begeleiding nodig van iemand die veel ervaring heeft in de begeleiding met hardnekkige bedplassers. In Nederland zijn er daar een paar van, in BelgiŽ weet ik dat er ook een aantal zijn, maar ik kan je helaas niet zo aan namen en adressen helpen. Wellicht dat je die via je huisarts wel kunt vinden. Het moet echt iemand zijn die ervaring heeft met hardnekkige bedplassers en dus niet zomaar een uroloog uit het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Van belang is b.v. dat je leert om "alert" te slapen, d.w.z. dat je leert om goed wakker te worden van een signaal en dat je vriend leert om niet van elk signaal wakker te worden. In feite moet jij dus leren om wat meer te slapen op de manier zoals je vriend slaapt, en moet je vriend leren om wat meer te slapen zoals jij slaapt.
Wat in jouw leeftijdsgroep nog wel eens goed wil werken is een behandeling met een combinatie van desmopressine (minrin/ddavp) op het juiste tijdstip ingenomen in de juiste dosering, gecombineerd met een goede plaswekker.
Ook is het van belang dat je voorzichtig met alcohol bent, want vaak zie je dat het vooral mis gaat in de nachten nadat tieners/jong volwassenen alcohol hebben gedronken.
Als het allemaal echt niet werkt (maar dat zou ik echt als allerlaatste oplossing kiezen), dan kun je natuurlijk ook nog absorptieluiers voor volwassenen gaan dragen. De apotheker kan vaak goed vertellen welke merken er zijn en welk type voor jou het beste is.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze adviezen en wens jullie allebei een goede en droge nachtrust toe.

Succes,

Frank van Leerdam
jeugdarts, bestuurslid KCB

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag