Vraag:
dinsdag, 17 juni 2003

Ik ben een volwassen vrouw. Als kind heb ik tot 12 jaar in bed geplast. Daarna was het over. Behalve als ik belangrijke tentamens of examens had, dan plaste ik toch weer in bed. Dit is nu zo,n 6 jaar geleden. Ook nu moet ik weer een examen doen en ik heb van de week al weer 3x in bed geplast. Wat kan ik hier aan doen?

Antwoord:
zondag, 22 juni 2003

Kennelijk is het droog worden bij u een kwestie van precies het evenwicht bereikt hebben om droog te blijven, behalve als u spanning ervaart. Dan lukt het niet. Nu kennen de meeste mensen dat gevoel wel: als ze zenuwachtig zijn voor b.v. een optreden of speech, dan moeten ze ineens naar de wc. Dat is onderdeel van de normale menselijke (en dierlijke) reacties: de zogenaamde vecht-vlucht-vrees reactie (in het Engels bekend als fight-flight-fright). U kent waarschijnlijk wel het gezegde: het van angst in je broek doen. Dat valt onder dezelfde lichamelijke reacties. Als er iets spannends staat te gebeuren, dan wordt de spierspanning in het lichaam verhoogd. De blaas is ook een spier en als daar de spanning van verhoogd wordt, kan er minder urine in de blaas. Voor u betekent dat waarschijnlijk dat u net de nacht niet door komt met die verminderde capaciteit van uw blaas.
U moet dus proberen om aan de ene kant meer ontspannen te slapen zodat er meer urine in uw blaas kan en aan de andere kant meer "alert" te slapen waardoor u makkelijker wakker kunt worden als u het gevoel krijgt van een volle blaas.
Dat laaste kan b.v. door voor het slapen een paar keer hardop tegen u zelf te zeggen (en het ook menen) dat u goed wakker moet worden als u het gevoel van een volle blaas krijgt.
Een ander hulpmiddel is het plassen-rusten-plassen: de meeste urine wordt in het begin van de nacht aangemaakt. Als u nu goed uitplast voor u gaat slapen, vervolgens 10-15 minuten gaat liggen maar nog niet gaat slapen en daarna opstaat en nog een keer gaat plassen, dan bent u die urine alvast kwijt. Dat betekent dat u pas later in de nacht een volle blaas krijgt en dan makkelijker wakker kunt worden.
Een alternatief is in perioden van examens het medicijn desmopressine (minrin) aan uw huisarts te vragen. Daarmee blijft u waarschijnlijk ook droog in de spannende nachten voor een examen.

Succes met uw examen en met droog slapen,

met vriendelijke groet,

Frank van Leerdam
arts maatschappij en gezondheid, bestuurslid KCB.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag