Vraag:
woensdag, 18 juni 2003

Onze zoon is 15 jaar en plast nog regelmatig in zijn bed.
Soms is hij voor een periode van 2 weken droog, dan is hij
blij en denkt nu ben ik er vanaf, maar dan ineens plast hij
toch weer in zijn bed.
Hij heeft hiervoor van de huisarts een neusspray gekregen
maar dit hielp niet, hij heeft ook een plaswekker gebruikt
maar ook dit had geen succes.
Het beheerst zoals u zult begrijpen zijn leven op een
negatieve manier, b.v. met school op kamp wil hij niet
bij vriendjes slapen wil hij ook niet omdat hij zich
hiervoor schaamt wat begrijpelijk is.
Kunt u ons informatie geven wat voor mogelijkheden er verder nog voor hem zijn.

Met vriendelijke groet.

Antwoord:
zondag, 22 juni 2003

Geachte ouder,

Van belang bij hardnekkige bedplassers is om na te gaan waarom vorige behandelingen zoals medicijnen of de plaswekker niet gewerkt hebben. Soms komt dat bij de medicijnen omdat de verkeerde dosering gebruikt is (sommige jongeren hebben een dubbele dosering nodig), of de verkeerde toedieningswijze. Van de neusspray bestaan ook tabletten. De neusspray werkt niet goed als iemand b.v. verkouden is. Uw zoon zou het dus ook eens met tabletten kunnen proberen. Ook het tijdstip van inname is van belang. Bij degenen die vroeg in de nacht al in bed plassen, moet het medicijn soms eerder ingenomen worden. Bij degenen die laat in de nacht in bed plassen, lukt het soms wel om droog te blijven door een paar uur na het slapen wakker te worden (d.m.v. een wekker of door het wakker maken door iemand anders) en dan pas het medicijn in te nemen.
Bij de plaswekker is het van belang om na te gaan of wel een goede plaswekker is gebruikt (via onderstaande link komt u op een pagina waar diverse goede plaswekkers op staan) en wel met voldoende begeleiding, met voldoende motivatie en voldoende lang. Echt droog worden is voor veel kinderen topsport en daarbij hebben ze naast een goede inzet en motivatie van zichzelf ook een goede coach en trainer nodig.
Lukt het met bovenstaande echt niet om droog te worden, dan is het voor zijn leeftijdscategorie ook nog mogelijk om een training te krijgen met lotgenoten in het incontinentiecentrum in Meppel (telefoon 0522-233850).

Succes met droog worden,

Met vriendelijke groet,

Frank van Leerdam
jeugdarts, bestuurslid KCB

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag