Vraag:
donderdag, 19 juni 2003

Goedendag,

Ik heb een vraag namens een jongen waarmee ik heb gechat.
Hij is nu 13 en plast bijna elke nacht in bed.
De huisarts heeft hem luiers (sinds zijn 11e) en oefeningen gegeven. Oefeningen: iets van rondjes draaien met bekken om blaas sterker te maken, kan dat?
Wakker maken hielp niet zij hij. Hij zit erg met die luiers want een vriendinnetje komt binnenkort slapen.
Gezinssituatie: slechte band met moeder zegt ie en heeft geen vader. Zijn moeder zegt ook dat ie het maar uit moet zoeken.

Ik vond het heel erg onbegrijpelijk om dit te horen.

Kan er een medische oorzaak zijn? Als hij overdag voelt dat ie naar de wc moet, dan komt het ook bijna direct. Daarom heeft ie overdag ook een luier.

Ik ben zelf een jongen van 24 en ik vind het heel rot voor hem.

Heeft u adviezen?

Alvast heel erg bedankt,

Antwoord:
zondag, 22 juni 2003

Medische oorzaken voor bedplassen bestaan zeker. Dit komt voor bij ongeveer 3% van de bedplassers. Bij tieners die nog steeds in bed plassen, is dit percentage hoger.
Zoals jij het beschrijft klinkt het als een jongen die niet goed voelt wanneer hij een volle blaas heeft, pas op het laatste moment en dan kan hij niet meer goed reageren. Daar zijn wel speciale trainingen voor, maar die zien er niet uit zoals jij beschrijft. Het kan ook zijn dat hij een vorm van incontinentie heeft die nader medisch onderzoek rechtvaardigt en waar een operatie of speciale medicijnen voor nodig zijn.
Alleen luiers en oefeningen geven bij een jongen van 11 jaar, zonder verdere begeleiding of verwijzing naar iemand die meer verstand heeft van begeleiding van hardnekkige bedplassers is echt onvoldoende, dan is er nog wel wat meer en beters te verzinnen.
Voor meer adviezen zou hij b.v. eens kunnen bellen met het droog bed centrum in Meppel, 0522-233850.
Een ander idee is dat hij het boek: "bedplassen, daar wil je van af" gaat lezen (via onderstaande link kom je op een pagina waar meer informatie over dat boek staat). Dat boek is speciaal voor jonge tieners met adviezen wat ze zelf kunnen doen om droog te worden.

Succes,

Met vriendelijke groet,

Frank van Leerdam
jeugdarts, bestuurslid KCB.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag