Vraag:
zondag, 22 juni 2003

Mijn dochter Marieke is 6 jaar en was overdag met 3 jaar zindelijk. Zij heeft helaas nog steeds luierbroekjes nodig voor de nacht. Ik laat haar tussen 22.00 uur en 22.30 uur plassen. Zij wordt dan niet helemaal wakker. Wel is ze de meeste keren de volgende ochtend droog. Mooi zal u zeggen, geen probleem, maar helaas. als zij zonder luier gaat slapen en ik haar gewoon laat plassen, plast ze haar hele bed onder. We hebben dit 1 week volgehouden en hebben haar toen in overleg mer Marieke zelf weer een luier aangegeven. Hoe kan het dat ze met luier wel de meeste nachten droog is en zonder is ze dit nooit?
M.vr.gr.
Corine

Antwoord:
vrijdag, 27 juni 2003

Geachte mevrouw,

Meestal horen wij het andersom, dan kinderen zonder luier wel droog slapen en met luier om weer in de luier gaan plassen.

Het is natuurlijk voor ons erg moeilijk om op afstand precies te bepalen wat de reden van het bedplassen of juist niet plassen is bij de verschillende vragenstellers.
Bij uw dochter zou ik me kunnen bedenken dat ze met een luier om toch wat makkelijker wakker wordt. Doordat ze met een luier toch het wat vreemde gevoel van een luier tussen haar benen heeft, wordt ze waarschijnlijk makkelijker wakker van het gevoel dat ze moet plassen.
Zonder luier let ze dan misschien minder goed op signalen uit haar omgeving en signalen uit haar eigen lichaam.
Een paar tips om het te verbeteren: bij het opnemen om te laten plassen, moet u haar goed wakker maken (en dat ook met haar zo afspreken). U kunt dit controleren door haar een wachtwoord te laten zeggen (b.v. wat ze die avond heeft gegeten). Ze leert dan dat ze goed wakker moet zijn als ze plast.
Een andere tip is: alert proberen te laten slapen door haar voor het slapen een paar keer goed tegen zichzelf te laten zeggen; ik moet wakker worden als ik het gevoel krijg dat ik moet plassen.
Ook zou ze het plassen-rusten-plassen kunnen proberen: voor het slapen gaan goed uitplassen, daarna 10-15 minuten gaan liggen en dan nog een keer proberen uit te plassen. De meeste urine maak je in het begin van de nacht. Als je dat alvast kwijt bent, krijg je pas later in de nacht het gevoel van een volle blaas en kan je soms dan wel wakker worden.
Als laatste mogelijkheid wil ik aangeven dat als uw dochter goed gemotiveerd is en u ook, het ook mogelijk is om alvast met de plaswekker te beginnen. Bij goed gemotiveerde mensen werkt die bij jonge kinderen net zo goed als bij oudere kinderen.

Succes,

Frank van Leerdam
jeugdarts, bestuurslid KCB.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag