Vraag:
donderdag, 26 juni 2003

onze zoon (10) plast al jaren regelmatig in bed (ca 2 a 3 keer per week. geprobeerd: wakker maken met wekker, was moeilijk wakker te maken, hielp meestal wel. bij kampen en logeren Minrin, ging ook goed. hij slaapt kort en diep (van 930 - 630
we hebben gedacht dat als we het slaapritme veranderen misschien zijn slaap minder diep wordt en hij reageert op eigen signaal om te gaan plassen. van een kennis kregen we tip: melatonine (slaaphormoon, gebruikt door mensen in vliegtuigen en in ploegendienst). Dit gebruikt hij nu een maand en het is in die tijd nog maar 1 keer misgegaan. ij wordt ook bijna iedere nacht een keer wakker rond 200/300
Kan het aan dit middel liggen, wat vindt u er verder van?

Antwoord:
vrijdag, 27 juni 2003

Melatonine is een beetje het modemiddel van tegenwoordig. Plotseling wordt het overal en nergens voor gebruikt waar een paar jaar geleden nog een ander middel in de mode was.
Gezien het werkingsmechanisme van melatonine (voor zover dat bekend is) zou het best kunnen dat het een effect heeft op het al dan niet makkelijker wakker worden en daarmee van betekenis kunnen zijn voor een groep bedplassers.
Het is echter een middel dat ook nogal de nodige overige werkingen (c.q. bijwerkingen) heeft en we weten nog niet goed wat de effecten op langere termijn zijn van dit middel. Ik zou er dus zelf zeer voorzichtig mee zijn. De interne klok van mensen is zo belangrijk voor allerlei processen in het lichaam, dat ik nogal huiverig ben om daarmee te gaan stoeien. Vooral omdat het betreffende middel niet rechtstreeks op het bedplassen werkt, maar slechts indirect (via de invloed op de slaapcyclus).
Ik stimuleer nader wetenschappelijk onderzoek naar dit middel van harte want het lijkt veel mogelijkheden te hebben, maar ik ontraad elke ouder om er op eigen houtje mee te gaan experimenteren.
Wellicht een veel onschuldiger manier om het slaappatroon van uw zoon wat oppervlakkiger te maken is hem (net zoals de meeste mensen op onze aardbol doen) tussen de middag of vlak voor of na het eten een uiltje te laten knappen (zeg maar een siŽsta).
Ook de plaswekker zou goed bij hem kunnen werken omdat die afgaat op precies het goede tijdstip wanneer hij al veel signalen uit zijn blaas heeft gekregen.
Verder is er onlangs een boek verschenen met allerlei tips voor jongeren van zijn leeftijd om droog te leren slapen. Misschien dat u daar wat aan heeft. Via onderstaande link kunt u meer over dat boek lezen.

Met vriendelijke groet,

Frank van Leerdam
jeugdarts, bestuurslid KCB

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag