Vraag:
vrijdag, 27 juni 2003

Hallo

Ons dochtertje is bijna negen jaar maar is bijna iedere nacht nat.Wij hebben met zonnetje en wolkje geprobeerd en zelf op pakken.
Nou dat op pakken dat ging een paar dagen goed maar daarna kregen we haar niet wakker of er uit.
Het werd een echte strijd met haar en als we haar niet oppakten hadden we de dag erna ruzie over van je hebt me niet wakker gemaakt. Maar we hadden het wel geprobeerd.
Nu doen we haar een luier voor en als ze droog is prijzen we haar maar dat komt helaas zelden voor dat we dat kunnen doen. Ze heeft ook nierbekken ontsteking gehad en vaak heeft ze bacterien in de urine gehad. We dachten dat het daar door kwam. Maar niet dus. Heeft u misschien tips voor ons.

Antwoord:
zondag, 29 juni 2003

Bedplassen komt vaker voor bij kinderen die nierbekkenontsteking of andere urinewegontstekingen hebben gehad. Dan moet eigenlijk altijd even goed uitgezocht worden (via uw huisarts) of er wel sprake is van de normale vorm van bedplassen, of de onstekingen ervoor zorgen dat uw dochter niet goed droog kan worden.
Als het toch de normale vorm van bedplassen is dan is opnemen op zich een goede eerste stap, maar dan moet ze wel echt wakker zijn. Uit uw verhaal te horen, wordt uw dochter niet goed wakker. Soms lukt het dan wel als u het voor het slapen gaan eerst een paar keer oefent: U spreekt een wachtwoord met haar af (b.v. wat zij die avond heeft gegeten). Uw dochter gaat in bed liggen en u zegt tegen haar 'wakker worden, je moet plassen'. Ze staat dan op, zegt het wachtwoord, loopt naar de wc, gaat op de wc zitten en gaat weer naar bed. Oefen dit twee of drie keer achter elkaar zodat ze goed weet wat ze moet doen als u haar wakker maakt. Ook moet ze voordat ze gaat slapen een paar keer tegen zichzelf zeggen: "Als pappa of mamma me wakker maakt, moet ik goed wakker worden, het wachtwoord zeggen en gaan plassen op de wc".
Op haar leeftijd werkt de plaswekker echter ook vaak prima. Die maakt haar namelijk wakker precies op het goede moment (als ze plast) en vaak is ze dan wel goed wakker te maken. Via onderstaande link komt u op een pagina met uitleg over de plaswekker. Van daar kunt u doorklikken naar een pagina met verschillende merken plaswekkers en van daar kunt u doorklikken naar de sites van de verschillende plaswekkerfabrikanten.

Succes met het droog worden van uw dochter.

Frank van Leerdam.
Jeugdarts, bestuurslid KCB.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag