Vraag:
dinsdag, 1 juli 2003

Beste kenniscentrum,

Ik heb last van bedplassen. Ik heb al van alles geprobeerd om er vanaf te komen (plaswekkers, medicijnen, therapiŽn), maar heb me er inmiddels min of meer bij neergelegd. Ik ben er eigenlijk wel aan gewend, hoewel ik het nog steeds erg vervelend vind om 's nachts mijn bed te moeten verschonen. Ik overweeg nu 's nachts een luier te gaan dragen, om beter door te kunnen slapen (met stress ben ik altijd vaker nat: nu elke 2 nachten). Zijn er belangrijke redenen om dit niet te doen?

Bedankt voor uw reaktie,

Antwoord:
dinsdag, 1 juli 2003

Hallo,

Ja, er zijn belangrijke redenen om op tienerleeftijd of volwassen leeftijd geen luiers te gaan dragen en de belangrijkste is wel dat een luier een hulpmiddel is om het bed droog te houden maar je niet zal helpen om zelf droog te worden. Het zal je probleem dus niet oplossen.
Van belang bij mensen die al veel therapieŽn geprobeerd hebben, is nagaan waarom die therapieŽn niet gewerkt hebben. Bij plaswekkers komt dat soms omdat een verkeerde plaswekker is gebruikt die niet op het goede moment, niet met het goede geluid of niet met de goede begeleiding werkte. Bij medicijnen komt dat soms omdat het verkeerde medicijn of de verkeerde dosis dosis is gebruikt of voor jou op het verkeerde tijdstip is ingenomen. Zo zijn er door een deskundige in de begeleiding van mensen die hardnekkig in bed plassen vaak wel redenen te vinden waarom een eerdere therapie niet gewerkt heeft. Dat kan dan aanknopingspunt zijn om de juiste therapie bij de juiste persoon te zoeken. Tieners en jong volwassenen die al van alles hebben geprobeerd zonder dat ze droog zijn geworden raad ik aan een deskundige op het gebied van hardnekkig bedplassen op te zoeken of contact op te nemen met het incontinentiecentrum in Meppel (tel 0522-233850).

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag