Vraag:
woensdag, 2 juli 2003

Ik heb een zoon van 10 jaar en plas nog regelmatig in zijn bed. Hij heeft als twee maal een plas wekker gehad en het gaat dan ook een poosje goed daarna hij is zelf welleens enkele maanden droog geweest nu heeft hij weer een terug val en is weer vaak nat.
We hebben er nooit een punt van gemaakt en hebben hem altijd gerust gesteld dat het wel over gaat.
Maar als hij een lange tijd droog is vind ik dat hij heeft bewezen dat hij het kan hoe is het dan mogelijk dat hij zomaar ineens weer in zijn bedplast regelmatig,
Terwijl er geen veranderingen zijn die voor hem spannend zijn ofzo het gaat verder goed met hem hij is niet gestrest of zo.

Antwoord:
donderdag, 3 juli 2003

Uw zoontje heeft moeite met droog slapen. Wanneer hij zich er goed op concentreert, zoals tijdens het oefenen met de plaswekker dan lukt het hem om droog te blijven. Waarschijnlijk heeft hij een slaappatroon dat normaal gesproken een patroon is met een moeilijke wekbaarheid. Bij "alert" slapen, slaapt hij zodanig dat hij net wakker wordt van de signalen van de blaas. Bij een iets ander patroon is hij nat. Vaak denken kinderen: " zie je wel nu ben ik toch weer nat, het lukt mij nooit". zij geven het dan op en vallen terug in hun oude patroon. Het beste is om ze uit te leggen dat het hen moeite kost, maar dat het wel lukt bij goede oefening. Een "op fris cursus" is dan de remedie. Die moet plaatsvinden direct na de teugval. In het boek dat op de nieuwspagina staat geadviseerd, "bedplassen, daar wil je vanaf! " vindt u goede oefeningen. Misschien iets om nog eens na te slaan. Het gaat hem lukken maar het blijft een punt van aandacht. Veel succes met de "op fris cursus".

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag