Vraag:
zondag, 6 juli 2003

Geachte,
Kan een kind door demineralisatie terug bedwateren ?
Wat kan je daaraan doen?
dank u

Antwoord:
dinsdag, 8 juli 2003

Geachte ouder,

Een mens bestaat voor het grootste deel uit water en verder nog uit een heleboel andere verschillende stoffen. Mineralen zijn stoffen die ieder mens, ieder orgaan, iedere cel in kleine hoeveelheden nodig heeft om te kunnen functioneren. Demineralisatie betekent het verlies van de mineralen. Ik hoop niet dat uw kind dat heeft, want dan zou uw kind nu dood zijn en o.a. geen botten meer over hebben. Gelukkig is volledige demineralisatie niet mogelijk bij levende mensen. Wat soms wel voorkomt is dat een persoon te weinig van een bepaald mineraal heeft, een tekort dus (b.v. van calcium, fosfor, fluor). Ieder tekort van een bepaald mineraal levert dan weer aparte afwijkingen op.
De nieren zijn een complex orgaan die o.a. bepaalde mineralen wel in de urine uitscheiden en andere mineralen juist vast houden. Wat er gebeurt als er een tekort is van een bepaald mineraal hangt dus helemaal af van welk mineraal en hoeveel tekort daarvan is. Bedplassen is echter niet het meest waarschijnlijke eerste symptoom van een tekort aan een mineraal. Dan zijn er meestal toch ook wel andere (al dan niet ernstige) afwijkingen.
In principe dus: nee, van een tekort aan (een bepaald) mineraal gaat een kind niet meteen weer bedplassen.
Echter, in sommige 'alternatieve' kringen worden symptomen wel eens toegeschreven aan een demineralisatie. Bij nader onderzoek blijken die mensen echter zelden een echt tekort aan de genoemde mineralen te hebben. Ook heb ik nog nooit een onderzoek gelezen waarbij door behandeling van de 'zogenaamde demineralisatie' het bedplassen overgaat in een groter percentage dan 15-18% per jaar (dat is het percentage dat droog wordt als je niets doet). Wij willen ouders alleen behandelingen aanraden waarvan bewezen is (of wordt) dat ze beter werken dan niets doen. Ik zou u dan ook willen aanraden liever ťťn van de bewezen behandelingen zoals de plaswekker of desmopressine (minrin) te gaan proberen.

Succes met droog worden.

Frank van Leerdam.
jeugdarts, bestuurslid KCB

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag