Vraag:
maandag, 7 juli 2003

Beste lezer,

Ik ben moeder van drie kinderen, 2 van vijf jaar en ťťn van zeven jaar. Alledrie zijn ze 's nachts nat. De oudtste is niet goed wakker te krijgen. We hebben verschillende dingen geprobeerd zoals een kalender, na een half uurtje nog een keer plassen, boek over bedplassen lezen, wachtwoord en rond 22.00 uur wakker maken voor een plas. Dit lijkt niet te werken want de luierbroek is 's morgens meestel kletsnat, soms is zijn bed nat met luierbroek aan. Overigens vindt hij het zelf niet zo'n probleem. Omdat ze alle drie een luierbroek aan hebben is het ook vrij normaal
De twee jongsten worden wel wakker om 's avonds te plassen maar hebben ook 's morgens nog een natte luier. We hebben nog een tijdje twee keer plassen geprobeerd maar dat hielp ook niet echt.

Ik moet zeggen dat ik het een behoorlijke opgaven vindt om iedere avond de kinderen te laten plassen. We hebben het al afgewisseld, door ze om 3 weken te wisselen. Half jaar gestopt en weer opnieuw begonnen. Ik vraag mij dan ook af of het wel zin heeft om ze wakker te maken.

Mijn vraag: wordt het voor de oudste tijd om een plaswekker aan te schaffen terwijl hij zo moeilijk wakker is te maken

Heeft het zin om ze iedere avond te laten plassen als ze toch nog nat zijn?

Ik verneem graag uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Ingrid Aaldijk

Antwoord:
donderdag, 10 juli 2003

Ons advies is meestal het wekken met of zonder wachtwoord 3-4 weken vol te houden. In die periode moet er verbetering optreden. Wanneer dat niet het geval is dan kunt u er beter mee stoppen en het later nog eens proberen. Uit uw vraag lees ik dat u dat ook heeft gedaan. Helaas helpt deze methode niet voor uw kinderen. Voor uw zoon geldt dat hij moeilijk wakker wordt en daardoor de signalen van de blaas ook Ď s nachts niet ervaart. Hij begint nu de leeftijd te krijgen om te gaan oefenen met de plaswekker. Hij moet dit zelf ook willen. Hij moet gaan leren om wakker te worden van de harde bel van de plaswekker. Hiervoor kan hij het beste voor het slapen gaan extra oefenen door het geluid van de bel goed in zijn hoofd te prenten. Wanneer hij gaat oefenen moet er een beetje een rustige periode zijn met regelmaat en structuur. De vakantieperiode is daar niet het meest geschikt voor. Op de nieuwspagina staat een boek aanbevolen, misschien iets voor u, omdat daar extra oefeningen in staan om de wekbaarheid te verhogen.
Wat betreft uw andere 2 kinderen zou ik u adviseren, wanneer het wekken niet helpt, even niets te doen en het over een half jaar tot een jaar nog eens te proberen. Ik wens u er veel succes mee want 3 kinderen die in bedplassen is een grote zorg.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag