Vraag:
dinsdag, 8 juli 2003

Hallo,
Ik werk als jeugdverpleegkundige bij de GGD Zeeland en ik heb contact met een moeder die een zoontje van 7 heeft, die overdag nog in zijn broek plast, 's nachts in zijn bed plast en bij stress ook nog in zijn broek poept.
Nu wilden we eerst onze aandacht richten op het broekplassen. Het broekpoepen is namelijk echt een reactie op stress. Voor wat betreft het broekplassen heb ik het jongetje gevraagd komende tijd elke 2 uur naar het toilet te gaan (ook op school); zittend te plassen; goed uit te plassen enz. Samen met moeder zou hij ook een kalender gaan bijhouden. Het jongetje leek ťrg gemotiveerd.
Op een zaterdag zou hij beginnen met het opvolgen van de afspraken, maar toen is het al meteen mis gegaan. In twee uur tijd is hij 3-4 keer gaan plassen en toen plaste hij in zijn broek. Die dag heeft hij ook nog in zijn broek gepoept.
In de daaropvolgende dagen die week is hij niet ťťn keer droog gebleven.Hij heeft die week nog 2 keer in zijn broek gepoept.
In het verleden heeft een kinderarts al wel eens onderzoek gedaan bij hem (echo van de blaas en nieren), maar daar was niets bijzonders uit gekomen.
Hoe moet ik verder. Hebben jullie ideŽen?
Met vriendelijke groeten, Helma Hulscher.

Antwoord:
donderdag, 10 juli 2003

Beste Helma,

Jouw vraag hoort eigenlijk niet op de bedplas site thuis, omdat het hier om een complex van problemen gaat. Beter is het contact op te nemen met centraís die gespecialiseerd zijn op dit gebied, zoals de academische ziekenhuizen met een incontinentieteam zoals in Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en ook de ziekenhuizen in Meppel, Deventer en Den Bosch hebben ervaring op dit gebied. Vaak moet in eerste instantie aandacht besteed worden aan de obstipatie, omdat mogelijk een overvolle darm, broek en bedplassen veroorzaakt. Er kunnen ook psycho sociale oorzaken aan ten grondslag liggen. Kortom te ingewikkeld om hier via de bedplassite te beantwoorden. Ik wens je wel veel succes met het vinden van een passend advies.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag