Vraag:
woensdag, 9 juli 2003

hallo,

ik ben een jongen van 14 jaar die nog steeds in bed plast
ik heb echter al diverse traiigen gedaan waarvan twee met de plaswekker. de eerte training had wel effect maar later begon het weer.De tweede training had echter nauwelijks effect ook heb ik al medicijnen gehad nl. minrin en nog een medicijn waarvan ik de naam niet meer weet. ben ook al bij het RIAGG geweest maar ik heb nu nog steeds last van bedplassen. wat kan ik nu nog doen?

Antwoord:
donderdag, 10 juli 2003

Jammer dat de plaswekker en medicijnen bij jou niet gewerkt hebben. De vraag is natuurlijk wat de reden van het falen is. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Ik noem er een paar:
-De wekker is niet op het juiste moment gebruikt, bijvoorbeeld omdat je te jong of te weinig gemotiveerd was.
- Je hebt niet geleerd wakker te worden van de wekker, wat bij sommige kinderen extra moeilijk is omdat ze moeilijk wekbaar zijn.
-Je bent terug gevallen en je hebt te lang gewacht om een “opfriscursus” te doen door de methode verkort te herhalen.
-Er is niet goed gekeken wat de oorzaak van het bedplassen is, zodat daar in de training extra aandacht aan is besteed.
-Je hebt een extreem moeilijke wekbaarheid, waardoor een intensieve methode bij jou noodzakelijk is om dit patroon te doorbreken. Je moet leren beter wakker te worden. De droogbedtraining die beschreven staat op de site doet een appel op de wekbaarheid. Je vindt hem door op de homepage te klikken op “therapie” en daarna op “niet medicamenteus” en vervolgens op “droogbed”.

Wat betreft de medicatie is het belangrijk dat:
- De medicijnen op het goede tijdstip gegeven worden. Wanneer je meestal vroeg in de nacht nat bent, dan moet je de medicatie ruim ( vlak voor tot een uur ) voor het slapen in nemen, maar wanneer je in de loop van de nacht nat bent, kun je de medicijnen beter in nemen, wanneer je 2 uur geslapen hebt door een wekker te zetten of doordat je wakker gemaakt wordt.
- Medicatie bijvoorbeeld desmopressine (Minrin) kan ook te laag gedoseerd zijn. Je mag maximaal 2 tabletjes of pufjes per nacht hebben.
- Je kunt Minrin ook gebruiken in combinatie met een wekmethode of met de plaswekker. Na een droge periode moet eerst de Minrin worden afgebouwd.

Wanneer je niet verder komt is professionele hulp nodig. Dit is afhankelijk van waar je woont. Je kunt eens informeren bij de GGD afdeling jeugd bij jou in de buurt. Verder zijn er een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals in: Meppel (speciaal voor kinderen boven de 12 jaar), Dordrecht, Arnhem, Deventer, Hoorn, Almelo. Kijk ook nog even op de site bij links.
Op de nieuwspagina op de site (recht boven in de hoek) vind je de aankondiging van het boek "bedplassen, daar wil je vanaf" misschien is dat iets voor jou.

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag