Vraag:
donderdag, 10 juli 2003

hallo allemaal,

ik heb een groot probleem. ik ben 15 en sinds kort plas ik in bed. dit heb ik nog nooit gehad en vindt het erg vervelend. elke ochtend is mijn bed nat.
maar samen met dat probleem heb ik nog een probleem. toen ik ongeveer 3 weken geleden in bed begon te plassen ging ik ongeveer een week erna ook overdag in mijn broek plassen (als ik TV aan het kijken ben of achter de computer zit), en ik heb er zelfs ook al meerdere keren in gepoept. vantervoren naar de WC gaan helpt niks want dan plas ik maar heel weinig en als ik dan stop met TV kijken of computeren dan merk ik pas dat mijn hele broek doorweekt is.

mijn vraag is wat kan ik aan het bed-/ broekplassen doen en heeft het misschien iets met elkaar te maken?

oja, wat kan ik doen als mijn moeder en/of vader boos is omdat ik in mijn bed/broek heb geplast of zelfs gepoept. help me want ik wil er graag weer van af. thuis is er niks aan de hand en ik heb ook geen blaasontsteking (gehad).

Antwoord:
vrijdag, 18 juli 2003

Uit je vraag kan ik niet opmaken of je een jongen of meisje bent. Wanneer normaal zindelijk bent geworden en je plast nu dat je 15 jaar bent ineens in bed en je bent overdag ook nat en je laat zelfs de ontlasting lopen, dan moet daar een oorzaak voor te vinden zijn. Het is belangrijk dat een arts gaat kijken wat er aan de hand is. Er zijn veel mogelijkheden en dat voert nu te ver om daar gissingen naar te doen. Het is niet terecht dat je vader of moeder boos wordt. Allereerst moet je weten wat de reden is, want je vindt het zelf ook vervelend op die leeftijd. Probeer in ieder geval iedere dag 7 keer te gaan plassen en genoeg 1,5 liter te drinken. Probeer iedere dag ontlasting te hebben door 2 keer per dag gedurende 10 minuten rustig op de wc te zitten. En ga voor je gaat slapen, plassen en zet een keer een wekker om er een keer extra uit te gaan om te plassen. En maak een afspraak met de huisarts die kan je eventueel doorverwijzen. Ik hoop dat er gauw een oplossing komt.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag