Vraag:
zondag, 13 juli 2003

Ik heb heb tweeling van 10 en allebij plassen ze nog in bed. Bij de geboorten zijn ze 11 weken te vroeg geboren en hadden ontlasting problemen.En heb al alles geprobeert de plasweker, murin en tabeletten van de dokter. Ik heb ook al een maand ze om 23.00 en om 3.00 uur s'nachts waker gemaakt en waren ze af en toe droog en om 7.00 uur waren ze nat. Nu doe ik het al lang niet meer want ze wordern helemaal niet meer wakker of worden vaak boos. Wat kan ik er aan doen

Antwoord:
vrijdag, 18 juli 2003

Jammer dat de plaswekker en medicijnen bij hen niet gewerkt hebben. De vraag is natuurlijk wat de reden van het falen is. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Ik noem er een paar:
- De wektijden zijn niet aangepast aan de urineproductie ’ s nachts.
-De plaswekker is niet op het juiste moment gebruikt, bijvoorbeeld omdat ze te jong of te weinig gemotiveerd waren.
- Ze hebben niet geleerd wakker te worden van de plaswekker, wat bij sommige kinderen extra moeilijk is omdat ze moeilijk wekbaar zijn. Zij hebben extra wekbaarheidsoefeningen nodig.
-Ze zijn terug gevallen en ze hebben te lang gewacht om een “opfriscursus” te doen door de methode verkort te herhalen.
-Er is niet goed gekeken wat de oorzaak van het bedplassen is, zodat daar in de training extra aandacht aan besteed kan worden, bijvoorbeeld bij een kleine blaascapaciteit, moeilijke wekbaarheid of een hoge urineproductie.
-Ze hebben een extreem moeilijke wekbaarheid, waardoor een intensieve methode bij hun noodzakelijk is om dit patroon te doorbreken. Ze moeten leren beter wakker te worden. De droogbedtraining die beschreven staat op de site doet een appel op de wekbaarheid. U vindt hem door via de homepage te klikken op “therapie” en daarna op “niet medicamenteus” en vervolgens op “droogbed”.

Wat betreft de medicatie is het belangrijk dat:
- De medicijnen op het goede tijdstip gegeven worden. Wanneer ze meestal vroeg in de nacht nat zijn, dan moet je de medicatie ruim ( vlak voor tot een uur ) voor het slapen in nemen, maar wanneer ze in de loop van de nacht nat zijn, kunnen ze de medicijnen beter in nemen, wanneer ze 2 uur geslapen hebben door een wekker te zetten of doordat ze wakker gemaakt worden.
- Medicatie bijvoorbeeld desmopressine (Minrin) kan ook te laag gedoseerd zijn. Je mag maximaal 2 tabletjes of pufjes per nacht hebben.
Ze kunnen Minrin ook gebruiken in combinatie met een wekmethode of met de plaswekker. Na een droge periode moet eerst de Minrin worden afgebouwd.

Wanneer u niet verder komt is professionele hulp nodig. Dit is afhankelijk van waar u woont. U kunt eens informeren bij de GGD afdeling jeugd bij u in de buurt. Verder zijn er een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals in: Meppel (speciaal voor kinderen boven de 12 jaar), Dordrecht, Arnhem, Deventer, Hoorn, Almelo. Kijk ook nog even op de site bij links.
Op de nieuwspagina op de site (recht boven in de hoek) vindt u de aankondiging van het boek ‘ bedplassen, daar wil je vanaf” misschien is dat iets voor u.

Veel succes.
Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag